Sastanak u Mostaru

Dodik i Čović o funkcioniranju i novoj krizi vlasti

dodik
10.06.2013.
u 10:10

Dvojica lidera su se osvrnula na prošlotjedna događanja, nesigurnost, ali i na cjelokupnu političku situaciju

Jučer kasno poslijepodne u Mostaru su se susreli predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik. Sastanak je bio zatvoren za javnost, a dvojica lidera su, kako doznajemo, prije svega željela razmijeniti mišljenja o aktualnoj političkoj situaciji nakon nemilih događanja u Sarajevu. Predsjednik RS-a i SNSD-a Milorad Dodik jučer je tijekom dana bio u Nevesinju gdje je održana središnja svečanost u RS-u povodom obilježavanja 1700 godina od objavljivanja Milanskog edikta nakon čega je došao u Mostar.

Prosvjedi i vlast

Čović i Dodik su razgovarali oko aktualne situacije u BiH, posebice nakon blokade Parlamenta, držanja zastupnika, službenika, stranaca... više od 20 sati u zatočeništvu, te daljnjem radu vlasti na razini države i Federacije BiH. Vlada RS-a odmah nakon toga je održala izvanrednu sjednicu i poruka je kako ne idu do daljnjeg u Sarajevu. Slične poruke su poslali i hrvatski zastupnici. Čović i Dodik su razgovarali i o tome kako će se novonastala situacija odraziti na funkcioniranje vlasti na državnoj razini te probleme u FBiH. Kako se doznaje, zbog cjelokupne situacije i aktualnog političkog trenutka neizvjesno je općenito funkcioniranje izvršne vlasti i ostaje vidjeti kako će se situacija riješiti. Lideri stranaka će i sljedećih dana razgovarati kako bi se odredili kako dalje, s obzirom da prosvjedi još traju, a za danas su najavljena i nova okupljanja ispred Parlamenta BiH. Odbacivši optužbe da on ruši BiH, Dodik je prije nekoliko dana u izjavi za medije rekao da je BiH već dugo na izdisaju. Govoreći o “šestorki”, Dodik je ocijenio da je to jedna neartikulirana skupina različitih političkih opcija.

Tri različite strane

“Moje sudjelovanje u toj skupini tiče se poštovanja Ustava i Daytonskog sporazuma i ja to nikad nisam osporavao. Moje osporavanje, kada je u pitanju BiH, odnosi se na ono što je urađeno mimo Ustava, Daytona i odluka visokog predstavnika. “U šestorki imate 50 koševa gdje svatko želi ubaciti svoj koš. Neproduktivni smo zato što svi očekuju da će dobiti nešto što žele, naveo je Dodik, naglasivši da “šestorku” čine tri različite strane i da ona nije kompaktna niti može biti tim, ali može biti mjesto donošenja važnih odluka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?