IZBORI 2010.

Dodik je uz socijaliste i DNS u RS-u osigurao apsolutnu vlast

milorad dodik
Zoran Grizelj/VLM
06.10.2010.
u 09:56

Od bošnjačkih stranaka, za sada je izvjestan samo ulazak SDA u parlament RS-a

SNSD će zadržati dominaciju u Narodnoj skupštini Republike Srpske i najvjerojatnije će mu nedostajati dva ili tri mandata za apsolutnu većinu u parlamentu koji broji ukupno 83 zastupnika. Prema sadašnjim rezultatima, svoje zastupnike u Narodnoj skupštini RS-a imat će još osam stranaka ili koalicija, uključujući Dodiku sklone Socijalističku partiju i DNS.

Zajedno s njima SNSD će moći komotno vladati RS-om i u sljedeće četiri godine. Najjača oporbena stranka u entitetskom parlamentu ostaje SDS, koji bi na kraju mogao imati 19, pa čak možda i 20 mandata. PDP će se vjerojatno morati zadovoljiti s osam, a Demokratska partija Dragana Čavića s dva ili tri mandata. U Narodnoj skupštini svoje predstavnike će imati i radikali te NDS, koji je više pozornosti izazvao kandidaturom Hrvata Emila Vlajkija za dopredsjednika RS-a.

Od bošnjačkih stranaka, za sada je izvjestan samo ulazak SDA u parlament RS-a. Ipak, u ovoj stranci, kao i u SDP-u, nadaju se da će glasovi pristigli poštom i iz odsutnosti, rezultirati njihovom većom zastupljenosti i entitetskom parlamentu. Pri dodjeli mandata morat će se voditi računa i o zakonskoj obvezi da u sazivu Narodne skupštine RS-a moraju sjediti najmanje po četiri predstavnika svakog konstitutivnog naroda, a to znači i Hrvata, čije su stranke daleko ispod izbornog praga.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?