Europski put BiH

Dodik: "Lagumdžija mora biti smijenjen ili slijedi bolan potez"

dodik
VL FOTO
06.09.2012.
u 14:25

U BiH svi zarobljenici takve kakva je ona, zbog čega je ugrožen i njen europski put, kazao je Dodik

Predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik potvrdio je da će se odazvati sastanku dužnosnika Europske unije i političkih predstavnika u BiH, 12. rujna u Sarajevu, ali ponavlja tvrdnju da su u \"BiH svi zarobljenici takve kakva je ona, zbog čega je ugrožen i njen europski put\".

On kaže da ne vjeruje u \"sposobnost BiH da može izgraditi svoj europski put, imajući u vidu što se u našoj zemlji događa. To je po njemu \"sklonost političara koji se izaberu, da rade autonomno, izvan organa te tako predstavljaju BiH, što RS ne može tolerirati\". Ukoliko se to nastavi, na bilo kojoj razini, tvrdi, \"jasno je da BiH ne može da živi. Ili će funkcioneri u Sarajevu poštovati Ustav ili od ove zemlje zaista neće biti ništa\". Tvrdi i da ako ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija \"ne ode, ima i korak dalje, koji će biti bolan“, ali nije pojasnio na što misli.
 
- Mi nemamo namjeru da to toleriramo i nećemo tolerirati, bez obzira na to što netko misli da postoji netko sa strane tko bi mogao utjecati na to. Uvjeravam vas da odlučnost koju imamo, u pogledu, recimo, Zlatka Lagumdžije i njegove smjene je apsolutna. Ukoliko ne dođe do njegove smjene, morate računati s tim da imamo i korak poslije i da će on biti veoma vidljiv i veoma bolan. Prema tome, ne može se Lagumdžija sam ponašati izvan Ustava. On mora otići, a svi ostali se ostali moraju ponašati u skladu s Ustavom i sporazumima, a ako neće, od ove zemlje nema ništa, ustvrdio je Dodik.

Na sastanak 12. rujna ide, ali ništa ne očekuje.

- Odazvat ću se sastanku, bez obzira na to što će politička kampanja biti u najvećem jeku, rekao je Dodik danas u izjavi novinarima u Banja Luci, ističući da koliko on zna, generalni direktor u Generalnoj direkciji Europske komisije za proširenje EU Stefan Sannino će doći da analizira stanje vezano za uvjete za aplikaciju BiH za članstvo u EU. Do kraja kolovoza se trebao predati usuglašeni prijedlog ustavnih promejna vezano za odluku u predmetu \"Sejdić-Finci\". - To se nije dogodilo i taj rok nije ispoštovan iz niza razloga, kazao je Dodik i dodao da očekuje da će se pokušati naći nekakav kompromis o sljedećem roku, \"kao što to obično biva\" On  dodaje da se \"ovdje radi o suštinskoj nemogućnosti da BiH rješava problem\".

- U BiH smo svi zarobljenici takve BiH. Bošnjaci zarobljeni jer imaju fiks ideju da mogu da naprave Bosnu po njihovoj mjeri, mnogi drugi i mi ovdje zarobljeni, jer je naš ekonomski razvoj nemoguć upravo neefikasnošću BiH i porukama koje ona šalje na globalnom planu, Hrvati su nezadovoljni i žele promijeniti svoj status i dobiju definitivno teritorijalnu političku zajednicu, koja se osporava s raznih strana, zatim stranci koji ovdje mešetare, pogotovo Turska koja pokušava svojim operacijama isključivo podrži političke strukture i ambicije Bošnjaka. Dakle jedna potpuno konfuzna situacija u kojoj je u značajnoj mjeri ugrožen i europski put, jer nismo uspjeli da ni na minimalne zahtjeve iz Bruxellesa odgovorimo na pozitivan način, ustvrdio je Dodik.

Još na sastanku u Bruxellesu 27. lipnja, kako navodi, nije vjerovao u njegove efekte.

- A onda sam se suočio s jednim veoma konstruktivnim pristupom povjerenika Europske unije za proširenje Štefana Filea, koji je ponudio prijedlog o usuglašenom prijedlogu za ustavne promjene, koji je prihvaćen od svih, kazao je Dodik i dodao da se ne osjeća odgovornim zašto sve nije uspjelo, jer je RS od početka imala \"konstruktivan pristup\" koji je bio na fonu rješavanja pitanja \"Sejdić-Finci\" i na tome će inzistirati i to će reći na sastanku 12. rujna.

Komentara 5

DU
Deleted user
18:28 06.09.2012.

Lagumdziju treba maketi sto prije to bolje, jer jec dosta njegovog politickog terora nad Hrvatima.

KR
krtica
20:01 06.09.2012.

Nastupi Dodika protiv Lagumdzije izgleda kriju u sebi nesto dalekoseznije, a to dalekoseznije ima korijenje u idejama Nacertanija Ilije Garasanina, Srbi svi i svuda Vuka Karadzica ili Do istrage nase ili vase Nikole Stojanovica. Osim toga, napad je najbolja obrana. Upirati ptstom i vikati drzite lopova pokusaj je skretanje paznje gradjanstva i javnosti od sebe i svojih makinacija i pogresaka.

TE
tedo
22:26 06.09.2012.

za Cienfugosa: U Bosni nema Srbijanaca ,Dalmatinaca ,Cejena,Sosona,Zagoraca,Turaka,carapana,pirocanaca,imaju samo gradjani BiH,a vjerske skupine su za Vkadiku ,Kacavendu ,za Papu i Cerica. Zato prestanite sa tim glupostima...Braco Bosanci i Hercegovci pamet u glavu i ujedinite se protiv Tajkuna ,oni su problem u ovoj zemlji.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?