PREGOVORI

Dodik nudio kompromis, SDP odbio

sastanak
VL FOTO
18.11.2011.
u 11:21

Lagumdžija: Smatramo da treba održati prijevremene izbore, i to za državu i HB županiju

Šestorica stranačkih lidera ni na jučerašnjem sastanku u Sarajevu nisu uspjela postići dogovor o formiranju Vijeća ministara BiH, iako je na stolu ponovno bio kompromisni prijedlog.

Prijedlog raspodjele

Domaćin sastanka, predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić predložio je raspodjelu funkcija po principu da bloku dva HDZ-a pripadnu tri poziciju uključujući onu predsjedatelja Vijeća ministara. Druga dva paketa, od kojih jedan uključuje četiri, a drugi tri ministarske pozicije, dijelili bi blok iz RS-a i blok SDP-SDA. Kako je nakon sastanka izjavio Božo Ljubić, srpske stranke su bile spremne prihvatiti manji paket, i to bez mjesta ministra vanjskih poslova. - Zapelo je na državnim agencijama. Stranke iz RS-a pristale su da dobiju tri ministarske pozicije, i to bez ministra vanjskih poslova, ali pod uvjetom da od čelne pozicije u četiri glavne državne agencije koje će zajedno identificirati oni biraju prve dvije. SDP i SDA su tražili da se u tom slučaju odmah dogovori raspodjela svih državnih agencija kojih je više od 60.

U Italiji o Ustavu BiH

To jednostavno nije bilo moguće, objasnio je Ljubić tijek jučerašnjih razgovora koji su trajali više od tri sata. Usprkos svemu, Ljubić ističe da je optimist i da vjeruje kako je moguće postići dogovor do kraja ovog mjeseca. Priliku za to vidi u bilateralnim kontaktima, ali i zajedničkom sudjelovanju šestorice stranačkih lidera na konferenciji o bh. Ustavu, koja se za desetak dana održava u Italiji. Osim njega, novinarima se obratio još samo lider SDP-a Zlatko Lagumdžija, koji je napustio sastanak nešto ranije, odnosno odmah nakon Milorada Dodika, koji je žurio zbog magle na banjolučkom aerodromu. Predsjednik SDP-a BiH nije bio optimističan kao Ljubić i iznio je nešto drukčije ocjene cijelog sastanka. - Nismo se odmaknuli niti milimetar dalje od onoga što smo postigli na sastanku u Brčkom, kazao je Lagumdžija u obraćanju novinarima nakon sastanka. On je priznao da je bilo „određene fleksibilnosti“ sa strane Milorada Dodika i Mladena Bosića, a za neuspjeh je ponovno okrivio lidere dva HDZ-a. - SDP je spreman da se formira Vijeće ministara BiH u kojem će dva bloka imati po pet pozicija. Dva HDZ-a su tražila tri hrvatska mjesta, a mi smo bili spremni i o tome razgovarati, ali da se načini program u kojem SDP neće biti tretiran isključivo kao bošnjačka stranka.

Uvjeti Lagumdžije

Dva HDZ-a su pristala na to, ali pod uvjetom da se ide u rekonstrukciju federalne Vlade, što je za nas neprihvatljivo, kazao je Lagumdžija prešutjevši kompromisnu ponudu iz Republike Srpske o kojoj je novinare kasnije izvijestio domaćin jučerašnjeg sastanka, predsjednik HDZ-a 1990. Božo Ljubić. Lagumdžija kaže kako je njegov prijedlog da se u idućih desetak dana u bilateralnim kontaktima vidi ima li spremnosti za formiranje Vijeća ministara, ali da SDP ni pod koju cijenu neće pristati da ga se svodi na stranku jednog naroda. - Ako u ovom roku, sa ili bez SDP-a, ne bude dogovora, smatramo da treba održati prijevremene izbore za one razine na kojima nije formirana vlast, a to su država i Hercegbosanska županija, dodao je Lagumdžija, koji, za razliku od Ljubića, nije prevelik optimist da bi okupljanje bh. lidera u Italiji moglo dovesti do konačnog dogovora. Komentirajući Lagumdžijinu tvrdnju da je dogovor propao zbog inzistiranja dva HDZ-a na rekonstrukciju federalne Vlade, Ljubić je kazao kako to uopće nije bila tema sastanka. - O tome nismo razgovarali, jer nema smisla da time zamaramo stranke iz RS-a. Pitanje federalne Vade za nas jeste krucijalno pitanje za uspjeh BiH, zaključio je predsjednik HDZ-a 1990.

Komentara 2

DU
Deleted user
13:45 18.11.2011.

Lagumdzija - ime koje ce u povijesti Bosne ostati kao sinonim za raspad iste.

KI
kitikat
11:13 19.11.2011.

Lagumdzija-ime koje ce postati sinonim za ocuvanje Bosne od separatistickih ,secesionistickih pokusaja dva manja naroda u BiH

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?