KAZNA 10 000 KM

Dodik prekoračio financiranje kampanje za pola milijuna KM

kredit
VL FOTO
02.02.2011.
u 14:37

Središnje izborno povjerenstvo donijelo je nekoliko odluke koje se odnose na kažnjavanje stranaka i pojedinaca

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine danas je donijelo odluko o potvrđivanju i objavljivanju rezultata prijevremenih izbori za načelnike općina Kalesija/Osmaci, Šekovići, Bihać, Srbac, Srebrenik, Orašje/Donji Žabar i Vogošća, saopćeno je.

Rezultati su dostupni na internet stranici SIP-a: www.izbori.ba.

Razmatrajući danas i predmete iz oblasti sukoba interesa, CIK je izrekao kazne Ivanu Šakoti i Osmanu Ćehajiću.

Utvrđeno je da je Šakota u vrijeme dok je bio vijećnik u Općinskom vijeću Široki Brijeg od 2. prosinca 2008. do 30. rujna 2009.  istovremeno obavljao i dužnost ovlaštene osobe, a njegov bliski srodnik od 2. prosinca 2008. do danas je član skupštine privatnog poduzeća „Oscar“.

"To poduzeće je u 2009. i 2010. sklapalo ugovore vrijedne više od 5.000 KM godišnje s organima koji se financiraju iz proračuna (bilo kojeg nivoa vlasti), čime je izvršio povredu odredaba člana 6. stav (2), Zakona o sukobu interesa u tijelima vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine, pa mu je primjenom člana 16. stav (1) navedenog zakona, izrečena sankcija nepodobnosti za kandidovanje za bilo koju funkciju izabranog dužnosnika, nosioca izvršne dužnosti ili savjetnika u razdoblju od četiri  godine nakon počinjenog prekršaja, tj. od 31. decembra 2010.  

Izrečena je  kazna od 1.500 KM.

Utvrđeno je i da je Osman Ćehajić, načelnik Općine Ključ, kao nositelj izvršne funkcije koristio svoj položaj da bi uticao da firma „Program design“ iz Ključa, čiji je osnivač i ujedno vlasnica njegova supruga, u toku 2009. i 2010. dobije poslove od Općine Ključ te tako postigao materijalnu korist za interesno povezanu osobu, čime je izvršio povrede odredaba iz člana 10. stava (1) tačke g) i e) Zakona o sukobi interesa u organima vlasti Federacije Bosne i Hercegovine, pa mu je primjenom člana 16. stav (2) navedenog zakona izrečena sankcija- kazna od 4.000 KM", navedeno je u saopćenju za javnost CIK-a.

Novčana sankcija od 10.000 KM izrečena je političkoj stranci Savezu nezavisnih socijaldemokrata - SNSD-Milorad Dodik jer je u 2008.  prekoračila maksimalni dozvoljeni iznos za finansiranje troškova izborne kampanje za 545.095,87 KM, priopćeno je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?