SAMO U BIH

Dok je bio na zračenju liječnici ga proglasili sposobnim za rad

revizija
Srećko Stipović
31.03.2012.
u 10:47

Barač boluje od karcinoma pluća, ali to nije smetalo “timu stručnjaka” da ga proglase sposobnim za rad i ukinu mu invalidninu koju je do sada primao

Drago Barač bio je na kemoterapiji u Sarajevu kada je Povjerenstvo, također u Sarajevu, donijelo odluku da je zdrav i skinulo mu i preostalih 20 posto invalidnine! - Neshvatljivo je da netko vrši reviziju 20 godina nakon stradavanja. Kroz razne vrste revizija, kako redovitih tako i izvanrednih, prošla su ukupno 422 pripadnika HVO-a općine Travnik. Od tog broja umanjeno je ili privremeno ukinuto čak 114 odluka. Kad kažem privremeno mislim na sudske žalbe koje su pravomoćne, ali još uvijek korisnici nisu dobili poziv za novu ocjenu invalidnosti. Iz ovoga se može vidjeti da je ovo ciljna revizija i da je cilj i dalje diskriminirati stradalnike HVO-a. Institut za ocjenu radne sposobnosti radi posao koji je dogovoren, a ne po stvarnom stanju ranjenih i oboljelih, kaže nam u izjavi Žarko Andrić predsjednik HVIDRA-e općine Travnik.

Bio zarobljen

Drago Barač otac je petero djece. Kao pripadnik rezervnog sastava milicije, još krajem travnja 1992. godine, zarobile su ga na Releju Vlašić srpske snage i JNA. Ranjen je u nogu i ruku, a danas je obolio od karcinoma pluća. Prvo je bio ocijenjen kao invalid 30 posto, a onda mu je Povjerenstvo skinulo invalidnost na 20 posto. Barač je uputio žalbu na taj postotak invalidnosti nakon čega mu je potpuno ukinuta invalidnost.

Bio na zračenju

-Dok sam ja bio na zračenju u Sarajevu, tim liječnika je zasijedao i proglasio me zdravim i sposobnim za rad. Ukinuli su mi tada i tih 20 posto invalidnosti baš u vrijeme dok sam ležao u koševskoj bolnici. Što da vam kažem, i dalje idem na kemoterapije i strepim kako ću prehraniti svoju obitelj. Da mi nije primanja iz Hrvatske, tko zna što bi sa mnom i s mojom djecom bilo. Ne mogu vjerovati da su ti liječnici Instituta za ocjenu radne sposobnosti tako bahati i neprofesionalni. Dakle u vrijeme kada sam bio na kemoterapiji, jer bolujem od karcinoma pluća čemu je doprinijelo i moje zarobljavanje i batinanje u logoru, liječnici donose procjenu da sam zdrav, jada nam se Drago i plače. Možete li zamisliti odraslog čovjeka od 60 godina kako plače, kaže on. Ništa bolje nije prošao ni Drago Žilić kojemu Povjerenstvo četiri puta umanjuje radnu sposobnost, a sud ga četiri puta vraća na ponovnu ocjenu. Tri puta je ranjen na prvoj crti obrane i ima vidne ožiljke po tijelu. Međutim Povjerenstvo ima zadaću da državi uštedi milijune i smanji socijalna davanja. To je i prvi uvjet Međunarodnog monetarnog fonda za nove tranše kredita koje će opet vraćati građani i porezni obveznici ove zemlje. Zbog ovakve politike i stvarni stradalnici u ratu ostaju bez i ono malo primanja što su imali do sada.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?