Početak bušenja

Domaća nafta u Posavini spašava naftni biznis u rafineriji u Brodu

Rafinerija
06.06.2013.
u 12:31

Višegodišnje investicije Optima grupe oko milijardu maraka

Probno bušenje nafte u Obudovcu za koje se očekuje da će rezultirati poticanjem prvih tona crnoga zlata djelovat će okrepljujuće za Brodsku rafineriju i cijelu grupaciju Optima grupe koja će, zajedno s Gaspromom s kojim se realizira ovaj projekt, konačno moći računati na uzlet nakon godina poslovanja s minusom, što je rezultat golemih investicija i pada ekonomske aktivnosti u eurozoni.

Ključ je rafinerija

Po riječima voditelja Odjela za informiranje Rade Vidakovića, bilanca poslovanja Optima Grupe u 2012. godini je bila negativna kao i bilanca poslovanja Rafinerije nafte Brod. Negativna bilanca poslovanja je bila predviđena i očekivana jer projekt vezan uz naftnu industriju BiH je u svojoj razvojnoj fazi, što u prijevodu znači potrebno je vrijeme za realiziranje investicija u proizvodne pogone koji bi u svom radu jednostavno osigurali pozitivno poslovanje. Ovo je veliki i kompleksan projekt u kojem se najviše aktivnosti usmjerava prije svega prema Rafineriji nafte u Brodu. To znači dostizanje maksimalne kakvoće derivata Euro 5, završena su nova postrojenja i proizvode se derivati najviše kakvoće zbog čega robu izvoze u Sloveniju, čak i u Austriju. 
Najvažniji plan koji imaju vlasnici Optima grupe u ovoj godini vezuje se uz tri jednostavna cilja - dalje smanjivati troškove i nastaviti investicije koje bi po obujmu trebale biti najveće od ranijih godina u sve kompanije u njihovu vlasništvu te konačno dobiti vlastite izvore nafte što se smatra spasonosnim za oporavak cijele situacije u grupaciji. Po navodima Vidakovića, prošla, kao i ova godina bit će godina planiranog gubitka, a jednako vrijedi i za 2015. za koju se očekuje da će početi donositi neto-dobit, a 2016. bit će godina kada će stvari definitivno biti u pozitivnom ozračju.

Nalazišta nafte

Ključno za dalje pozicioniranje je pronalazak domaće nafte koju u sklopu poduzeća Jadran Naftogas traže Zarubežnjeft, vlasnik Optima grupe i Gasprom. Početkom 2014. bi iz tih bušotina trebala početi izvirati nafta i stizati u Rafinijeru u Brodu što će biti početak pravog buma u ovoj grupaciji. Domaća nafta jedini je razlog zašto su inače INA i NIS u poslovnom plusu u odnosu na ovu grupaciju. Inače, sve kompanije izuzev Modričke rafinerije ulja koje posluju u sustavu Optima grupe ostvarile su gubitak. Tako je konsolidirani neto-gubitak u grupaciji u prošloj godini iznosio 125,3 mil. KM. Od tog iznosa skoro polovina se odnosi na gubitke u Rafineriji nafte u Brodu, nešto manje od 52 mil. KM i Optima grupe, dok je puno manji iznos za Nestro petrol, maloprodaju ove grupacije, a Rafinerija ulja Modriča je poslovala pozitivno.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?