IZVJEŠĆE

Domaće zrakoplovne kompanije pilote na crno plaćaju 4500 KM

Continental Airlines
AFP
16.06.2010.
u 09:15

Domaći piloti bez posla, državne tvrtke zapošljavaju strance na crno i skupo ih plaćaju

I dok domaći linijski piloti preko svog sindikalnog udruženja mole vlasti u Federaciji BiH i Republici Srpskoj da u domaćim zrakoplovnim kompanija ne zapošljavaju strani nego domaći letački kadar, to nije spriječilo jedinu zrakoplovnu kompaniju BH Airlines da njihove zrakoplove voze strani piloti.

Domaći piloti bez posla

Za pilote koje je angažirala u svojoj kompaniji, dva izvršna direktora, stručnjake zadužene za održavanje i servisiranje jednog iznajmljenog zrakoplova kompanija BH Airlines nije pribavila privremenu radnu dozvolu, sukladno Zakonu o zapošljavanju stranaca i s njima nisu zaključeni ugovori o radu. Ured za reviziju institucija FBiH u svom izvješću zamjera kompaniji što je ovim osobama mjesečno isplaćivala sredstva u gotovini u vidu akontacija. Plaće koje mimo Zakona o radu tvrtka u vlasništvu Vlade Federacije BiH isplaćuje članovima letačke posade, zaključene su u fiksnom iznosu od po 4500 KM. Iako su ugovorima letačkog osoblja utvrđeni dodaci na isplaćenu plaću, oni ipak nisu regulirani Pravilnikom o radu. Ovi dodaci, stoji u izvješću, obračunavaju se kao posebna naknada, po svakom satu leta i za svaku rotaciju. Obračun naleta (prekovremenog rada letačkog osoblja) je dosta složen i obuhvaća 16 osoba, ali se isti ne dostavlja pravodobno, radi čega se ova naknada isplaćuje retroaktivno.

Bez statusa i zakona

U računovodstvu se ne vodi analitička evidencija troškova po vrsti i mjestu troška, jer se svi ovi dodaci, prekovremeni i noćni rad, stand-by i druge naknade knjiže na neto-plaćama, stoji u izvješću federalnih revizora. Unatoč anomalijama u radu BH Airlinesa, status linijskih pilota, ističu u njihovu sindikatu, nikad nije bio niži, a zakonska regulativa skoro pa i ne dotiče njihovu profesiju. Iako su od vlasti tražili zaštitu, domaći piloti i sad traže posao u stranim kompanijama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?