Haaška presuda

Doživotni zatvor bosanskim Srbima za genocid u Srebrenici

srebrenica
Reuters/Pixsell
Autor
Zorana Bajt
10.06.2010.
u 11:37

Popović i Beara osuđeni su na doživotni zatvor, a Borovčanin, Miletić, Nikolić, Pandurević i Gvero na višegodišnje zatvorske kazne.

Haaški sud danas je dvojicu časnika Republike Srpske osudio na doživotni zatvor, a petoricu na višegodišnje zatvorske kazne zbog genocida i zločina protiv čovječnosti nad muslimanima u Srebrenici i Žepi 1995.

Na doživotni su zatvor osuđeni Vujadin Popović i Ljubiša Beara koji su proglašeni krivim za genocid. Popović je bio pomoćnik zapovjednika za sigurnost Drinskog korpusa vojske RS, a Beara  načelnik za sigurnost Glavnog stožera vojske RS.

Drago Nikolić osuđen je na 35 godina zatvora , Ljubomir Borovčanin na 17, Radivoje Miletić na 19,  Vinko Pandurević na 13, a Milan Gvero na pet godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja rata.
 
Tužitelji su tražili doživotni zatvor za svu sedmoricu optuženih.  Suđenje je počelo je u srpnju 2006., a iznošenje završnih riječi okončano je u rujnu 2009. Tijekom suđenja saslušano je 315 svjedoka. Haaški sud podigao je optužnice protiv 21 osobe za zločine počinjene u Srebrenici. Među njima je Radislav Krstić, koji je jedini osuđen na 35 godina zatvora.  Suđenja Radovanu Karadžiću i Zdravku Tolimiru traju. Ratko Mladić, vođa vojske bosanskih Srba, i dalje je u bijegu.

 

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?