ALARMANTNO

Drugi prave saveze, Hrvati se bore tko će uputiti poziv za dogovor

stranke
VL FOTO
15.10.2010.
u 07:59

Hrvatima prijeti potpuna politička marginalizacija na razini Federacije BiH, no hrvatske političke stranke zbog toga se i dalje drže u dva podijeljena stranačka bloka

Nakon što su poslije posljednjih izbora SDP BiH i SDA stvorili bošnjački nacionalni blok, zarad nacionalnih interesa i očuvanja Republike Srpske sporazum su postigli SNSD i SDS, što se smatralo nemogućom misijom. Istodobno, kod Hrvata je, čini se, bila važnija forma od samog sadržaja, što samo potvrđuje neozbiljnost političkih ‘lidera’ najmalobrojnijeg naroda. HDZ je o tome raspravljao na svom jučerašnjem Predsjedništvu u Kiseljaku, a tri stranke - HDZ 1990, HSP BiH i HSS-NHI - sastale su se u Sarajevu i svaka upućivala odvojene pozive.

Homogenizacija

I dok se događa istinsko okrupnjavanje političke scene među Srbima i Bošnjacima, Hrvati se još ponašaju kao orkestar iz filma ‘Titanic’ koji je nastavljao svirati svoje posljednje note dok je brod tonuo. Iako se pouzdano zna da su, još i prije izbora, SDP i SDA postigli dogovor o stvaranju nove alijanse koja bi im omogućila da uz eventualne hrvatske političke marginalce mogu izabrati sve predstavnike u vlasti. Za takvu matematiku važno im je, prema sadašnjem Ustavu FBiH, među Hrvatima u Domu naroda u kojemu se nalazi po 17 predstavnika Srba, Hrvata i Bošnjaka, osiguraju šest ruku. Ukoliko to imaju, u prvome krugu im može pasti lista s prijedlozima za predsjednika i dva potpredsjednika FBiH.

Potpuno razvlašćivanje

No pri sljedećem krugu glasovanja dovoljno je samo da takav izbor podrži Zastupnički dom i mogu izabrati predsjednika i dva dopredsjednika te nakon toga Vladu bez ijedne hrvatske stranke. Hrvatima bi na taj način na razini FBiH bošnjačke stranke birale predsjednika FBiH, predsjednika Doma naroda i dopredsjednika Zastupničkog doma te pet ministara u Vladi koji sada dijele HDZ BiH i HDZ 1990. Sve buduće odluke u FBiH donosile bi se bez ozbiljnijeg sudjelovanja hrvatskih stranaka. Hrvati gube i sve poluge na razini FBiH koja može rezati raspodjelu novca županijama gdje Hrvati drže kakvu-takvu suverenu poziciju. No tu i leži opasnost da se dalje slabe ovlasti županija na čemu će istrajati nova vlast u Sarajevu i stvoriti entitet kao i RS gdje se za sve pitaju Srbi, a u FBiH Bošnjaci. Na državnoj razini hrvatske stranke već su izgubile člana Predsjedništva. Nije isključeno da se u slučaju srpsko-bošnjačkog dogovora Hrvate potpuno izgura iz Vijeća ministara i desetaka agencija, uprava u kojima su kadrovi hrvatskih stranaka.

Ključne riječi

Komentara 1

ST
Stain
15:05 15.10.2010.

Pocnite zaradjivati iz fotelje. Ukljucite se u Peoplestring prije svojih prijatelja, izgradite mrezu prijatelja i zaradite: http://www.peoplestring.com/?f=123gorannikolic

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?