na meti institucija

Država od Hajduka traži 9,2 milijuna kuna

'26.02.2005. Osijek -  1 HNL 19. kolo, NK Osijek - NK Hajduk 2:2, Niko Kranjcar, Photo: Sanjin Strukic/24sata'
'Sanjin Strukic/24sata'
27.08.2011.
u 09:00

Nogometni klub s Poljuda sve je češće na meti državnih institucija, a u novoj se prijavi sumnjiči za utaju poreza

Juriš državnih institucija prema Hajduku jednostavno je nezaustavljiv. U kratkom roku protiv splitskog je kluba izvučeno nekoliko kaznenih postupaka. Najprije su iz ladica krenuli po Vedranu Rožiću i ostalima koji su Hajduk vodili sredinom 90-ih, pa po rukovodstvu potkraj 90-ih, a onda je na red došao Fredi Fiorentini.

Nema Sanaderove zaštite

Porez ovaj, porez onaj, sada Porezna uprava traži 9,2 milijuna kuna jer su sporni porezi na transfere Nike Kranjčara, Ante Rukavine, Nikice Jelavića, Mirka Hrgovića i Gorana Sablića. Hajduk je, otkako nema Ive Sanadera, potpuno politički nezaštićen i, premda u svim klubovima ima materijala za institucije pravne države, samo se Poljud mistificira kao nekakvo leglo nečasnih radnji. Dakle, da razjasnimo, ovih 9,2 milijuna kuna Porezna je uprava u svom nadzoru Hajduka pronašla u razdoblju od siječnja od ožujka lani. Prema rješenju Porezne uprave, Hajduk je za Kranjčarov transfer trebao platiti 4,5 milijuna kuna, za Rukavinin 2,1 milijun kuna, za Jelavićev 620.000 kuna, za Hrgovićev 1,5 milijuna kuna, a za Sablićev 475.000 kuna.

Na to odluku Porezne uprave Hajduk se žalio Ministarstvu financija, ali je odbijen, pa su se bijeli odlučili na tužbu Upravnom sudu, i to protiv Ministarstva financija. Još nikakva odluka o tom predmetu nije donesena.

No, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podnijelo je istražni zahtjev protiv bivšeg direktora Fredija Fiorentinija kao odgovorne osobe i Hajduka zbog sumnje u utaju poreza.

Nogometaši kao svjedoci

Odvjetništvo je predložilo da se kao svjedoci ispitaju Mate Peroš, Ante Nosić, Hrgović, Jelavić, Kranjčar, Rukavina, Sablić, Siniša Šošo (naknada za transfere Rukavine, Jelavića, Hrgovića i Sablića išla je preko njegova Pharos sporta), porezna savjetnica Hajduka Nives Vrgo??, revizorica Ljubica Ivanišević, knjigovotkinja Hajduka Danica Pejić. Zanimljivo, u vrijeme tih transfera Hajdukov račun bio je u blokadi, pa je isplata išla preko Hajduk-Sirio Sporta. Hajduk je u međuvremenu angažirao sudskog vještaka koji je izjavio da klub u svom knjigovodstvu nije skrivao nikakve porezne obveze, a da su igrači dobivali bruto iznose te da je taj sporni porez od 25 posto njihova obveza. Usto, Hajduk je, čekajući odluku Upravnog suda, do sada Poreznoj upravi platio oko 7 milijuna kuna koji će im biti vraćeni pokaže li se da su bijeli bili u pravu.

– Bio sam uvjeren da Odvjetništvo neće pokretati kazneni postupak protiv Fiorentinija i Hajduka. Hajduk i Fiorentini radili su u skladu s propisima. Inače, Fiorentini je samo provodio odluke Skupštine i uprave, bio je zadužen za administrativni dio. Spremni smo predložiti i druge svjedoke, i to predsjednike i članove svih dosadašnjih Hajdukovih uprava, djelatnike Porezne uprave i druge – kazao nam je Hajdukov i Fiorentinijev odvjetnik Damir Primorac.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije