KONAČNO

Država oduzima nelegalno stečenu imovinu

Vlada
VL FOTO
22.03.2012.
u 16:27

Nitko ne može zadržati imovinsku korist pribavljenu krivičnim djelom, a sva imovina koja je trajno oduzeta prema odredbama ovog Zakona postaje vlasništvo Federacije

Na današnjoj sjednici Vlade FBiH u Sarajevu prezentiran je radni tekst Zakona o oduzimanju imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom i prekršajem u Federaciji BiH. Potreba donošenja ovog zakonskog akta proizilazi iz činjenice da postojeći propisi, kao što su Krivični zakon FBiH, Zakon o krivičnom postupku FBiH, Zakon o izvršnom postupku i drugi koji reguliraju ovu materiju, nisu uzajamno usklađeni i funkcionalno povezani, čime je stvoren značajan prostor za slobodno činjenje krivičnih djela i pribavljanje imovinske koristi iz takvih djela.

Stoga je intencija da se novim zakonom na jedinstven, sveobuhvatan, precizan i jednostavan način uredi predmetna materija i time u praksi osigura učinkovito provođenje osnovnog pravnog i civilizacijskog prinicipa da nitko ne može zadržati protupravno stečenu imovinsku korist.

To i određuje njegov karakter kao lex specialis kojim se namjeravaju otkloniti sve normativne prepreke za primjenu instituta oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom koje trenutno egzistiraju u praksi, odnosno, stvoriti svi nužni uvjeti potrebni za učinkovito utvrđivanje, privremeno oduzimanje, oduzimanje i upravljanje takvom koristi.

Nitko ne može zadržati imovinsku korist pribavljenu krivičnim djelom, a sva imovina koja je trajno oduzeta prema odredbama ovog Zakona postaje vlasništvo Federacije BiH. U cilju obavljanja poslova i provođenja mjera predviđenih Zakonom, Vlada FBiH osniva Federalnu agenciju za upravljanje oduzetom imovinom, sa sjedištem u Sarajevu, a može imati i posebne organizacione jedinice izvan sjedišta.

- Namjera Vlade je da napravimo alat koji bi našem pravosuđu mogao poslužiti kao kvalitetan alat za borbu protiv organiziranog kriminala i koji će taj kriminal udariti tamo gdje ga najviše boli, a to je oduzimanje nelegalno stečene imovine - kazao je federalni premijer Nermin Nikšić na današnjoj press konferenciji.

Komentara 3

DA
daniele
16:41 22.03.2012.

lopovima svih boja i dresova treba sve uzeti. HDZ-ovci su prvi na listi. Od nelegalnih privatizacija, preko kupljenih uvjerenja od invlidnini do mutnih prodajnih ugovora. Ako ovaj zakon prode (a HDZ-ovci ga ne mogu zaustaviti jer nisu u vladi, hehehe) bit ce svasta.

TT
ttolic
20:24 22.03.2012.

Čini mi se da Nikšić prvi u SDP-u već kreće sa realizacijom jedne od Komšićevih zamjerki čelništvu ove stranke.Hoće li se ozbiljno raditi na ovom pitanju ili će biti u stilu narodne poslovice: \"tresla se gora,rodio se miš\".

Avatar mjurisi2
mjurisi2
08:53 23.03.2012.

Ovo je nemoguća misija jer ako krenu sa oduzimanjem nelegalno stečene imovine onda će svi političari ostati goli kao crkveni miševi.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?