Vijeće ministara BiH

Država u fazi vegetiranja dok se čeka uspostava nove vlasti

spiric
VL FOTO
27.01.2011.
u 08:22

Koliko je situacija kaotična, svjedoči i to što u Parlamentu BiH i drugim tijelima trenutačno nema nikoga tko bi mogao primiti bilo koje visoko izaslanstvo koje dolazi iz inozemstva

Iako pojedini stranački lideri tvrde kako nema velikih posljedica zbog kašnjenja u formiranju nove vlasti, stvarno stanje potpuno je drukčije. Predsjedništvo BiH trenutačno je, nažalost, jedina državna institucija vlasti koja djeluje u punom kapacitetu od izbora.

Nikakvih aktivnosti

Otkako je konstituirano, i Predsjedništvo BiH je održalo svega nekoliko zasjedanja i donijelo nekoliko odluka iz svoje nadležnosti. S druge strane, državni parlament i ministarsko vijeće već mjesecima faktički vegetiraju. Parlament BiH je u fazi konstituiranja već nekoliko mjeseci i skoro da nema nikakvih aktivnosti. Osim što nema redovitih zasjedanja, u Parlamentu BiH su obustavljene i aktivnosti svih povjerenstava, kao i međunarodne aktivnosti. Potpunoj blokadi svih aktivnosti državnog parlamenta pridonosi i to što konstituiranje Doma naroda nije još uvijek urađeno, te što unutar Zastupničkog doma nije izvršeno imenovanje niti jednog parlamentarnog povjerenstva. Koliko je kaotična situacija svjedoči i to što u Parlamentu BiH trenutačno nema nikoga tko bi mogao primiti bilo koje visoko izaslanstvo iz inozemstva. Novo rukovodstvo Zastupničkog doma još nije izabrano, a još uvijek važeći kolegij Doma naroda je u „mirovanju“ već mjesecima. Uz zakonodavnu i izvršna vlast je u potpunoj konfuziji. Zbog neprovedbe izbornih rezultata, Vijeće ministara BiH primorano je raditi u tehničkom mandatu. Od izbora je održano nekoliko sjednica Vijeća, na kojima nije razmatran niti jedan zakonski prijedlog ili nacrt. Doznajemo kako je u državnim ministarstvima zaustavljena izrada svih zakonskih propisa.

U hladovini službe

Glavna aktivnost u većini ministarstava posljednjih tjedana se svodi na zbrinjavanje savjetnika i drugih kadrova koji su po političkoj liniji dobili posao. Malo kome od njih do sada nije osiguran trajni posao, jer bi u protivnom s odlaskom ministara i sami morali napustiti pozicije. Ovako će u hladovini državne službe čekati dolazak nove vlasti. Kada će se uspostaviti vlast nitko ne zna, nagađanja su kako će to biti na proljeće, no još uvijek traju pregovori stranaka u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?