REVIZIJA

Državne institucije u BiH za kopir-aparat dale 23.300 KM

birokracija
Željko Lukunić
06.07.2010.
u 07:24

Državne institucije za kupnju običnih pisača, umjesto 300, izdvajali 5300 KM, umjesto ušteda potrošeni milijuni

Umjesto 2500, državne institucije BiH obični kopirni aparat za format A3 plaćale su nevjerojatnih 23.300 KM, što je Ured za reviziju institucija BiH motiviralo da od Parlamenta i Vijeća ministara BiH traži uspostavu djelotvorne funkcije za nadzor javnih nabava.

Pisači od 5300 KM

U gomili negativnosti koje su revizori evidentirali u 15 institucijama BiH, a tiču se sumnjive kupovinu uredske i tehničke opreme, stoji i stavka da su se iz državnog proračuna mrežni CB pisači umjesto 300-tinjak maraka kupovali po cijeni od čak 5300 KM. Proračunski novac u vrijeme opće recesije državne institucije rasipale su i na kupovinu laptopa, koji su umjesto 1500 plaćeni po 4300 KM, a obični kolor-printeri umjesto 200, po 2000 KM. Golemi državni birokratski aparat rasipao je novac i pri nabavi običnih desktopa za računala, koji su umjesto 900, nabavljani po visokoj cijeni od 3000 KM. Da su se poštivali tehničkih standardi u pogledu razine i tehničkih mogućnosti opreme, institucije BiH ne bi, tvrde u Uredu za reviziju, “kupovali vrlo različitu opremu i po značajno različitim cijenama koje se ponekad razlikuju i po desetke puta”.

Milijuni otišli u zrak

Za opće rasipništvo, smišljeno ignoriranje tehničkih standarda pri nabavi tehničke i uredske opreme “optuženo je” 15 institucija BiH, koje su samo u 2008. godini provele 97 različitih postupaka predviđenih Zakonom o javnim nabavama u BiH u kojima je nabavljen 1.621 komad računalne opreme (desktopa 983, laptopa 167, pisača 407 i 64 kopir-aparata). Revizori u svom izvješću naglašavaju da pri nabavi računalne opreme institucije ne posvećuju dovoljno pozornosti odnosu cijene i kvalitete. Napominju da u zavisnosti od vrste računalne opreme, uštede su moguće od 10 posto (kod desktopa i laptopa) pa do 50-72 posto (kod A3 kopir-aparata i samostalnih CB pisača). Moguće uštede pri nabavi ovakve opreme primjerice u 2008. godini na razini institucija BiH su mogle iznositi oko milijun KM. S trendom rasta proračuna za javne nabave od 13 posto godišnje, uštede za razdoblje 2010.-2014. se mogu iskazivati u milijunima KM. Kako bi se smanjila mogućnost pretjeranog trošenja i korupcije, a povećala ekonomičnost i učinkovitost u javnim nabavama, Ured za reviziju institucija BiH je uspostaviti djelotvornu funkciju javnih nabava za institucije BiH, koja bi institucionalno bila smještena u Ministarstvo financija i trezora BiH. Mandat ove funkcije bio bi učinkovit nadzor.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?