Raste dug

Duguju 3 plaće na ime duga te 2 po kreditima

Banka
Davor Višnjić/PIXSELL
23.11.2012.
u 09:38

Povećanje duga prouzročeno je novim povlačenjima već odobrenih kredita od 139 milijuna KM

Svaki stanovnik Federacije BiH, pa bio on tek rođen ili sijede brade, dužan je 2480 KM, dakle tri prosječne plaće. Naime utvrđen dug u Federaciji BiH na dan 30. lipnja 2012. godine iznosi 5,8 milijardi KM, od čega se na vanjski dug odnosi 4,3 milijarde KM i na unutarnji 1.5 nilijardu KM. Povećanje vanjskog duga prouzročeno je novim povlačenjima već odobrenih kredita (138,65 milijuna KM) i promjenom tečaja valuta zaduženja.

Zaduženje po kreditima

No, tome dugu treba dodati i vrijednost kredita koje su domaće poslovne banke odobrile građanima, a koje su na kraju kolovoza dosegnule iznos od rekordnih 6,8 milijardi maraka i u odnosu na početak godine dug građana prema bankama porastao je za 99,6 milijuna maraka. U prosjeku, po osnovi kredita, svaki građanin dugovao je bankama 1772 marke, dakle više od dvije prosječne plaće. Naravno, ovdje je riječ samo o glavnici, a stvarni dug postaje znatno veći kada se dodaju kamate koje kod dugoročnih kredita ukupan dug povećavaju najmanje za trećinu.

Unutarnji dug se odnosi na staru deviznu štednju (1150 milijuna KM), ratne tražbine (500 milijuna KM), naknade dobavljačima bivšeg Federalnog ministarstva obrane i Vojske FBiH za robe, materijale i usluge (25 milijuna KM), obveze po osnovi neisplaćenih plaća i dodataka Federalnog ministarstva obrane i Vojske Federacije BiH (37,5 milijuna KM), kao i dug nastao zaduživanjem emisijom vrijednosnih papira.

S obzirom na to da se značajan dio vanjskog duga prenosi na krajnje korisnike, vanjski dug Federacije BiH, bez obveza krajnjih korisnika na dan 30.6.2012. godine iznosio je 2.779,68 milijuna KM i za 122,42 milijuna KM je veći u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Tako promatrano, ukupan dug Federacije iznosi 4.281,43 milijuna KM, dok stanje vanjskog duga krajnjih korisnika iznosi 1.519,15 milijuna KM što je za 269,67 milijuna više nego 31.12.2011. godine.

Druga strana medalje

Nasuprot tomu, ukupna štednja građana u domaćim poslovnim bankama, nakon kratkotrajnog smanjenja, od početka godine nastavila je rasti. Građani na štednim knjižicama u domaćim bankama su na kraju kolovoza imali 5,94 milijarde KM, što je za 305 milijuna KM više nego na početku godine. Statistički gledano, znači da svaki građanin u prosjeku u banci ima ušteđenih 1549 KM, skoro dvije prosječne plaće, a četveročlana obitelj 6196 KM. Na žalost, ogromna većina banke posjećuje samo da bi posudila, a ne uložila novac.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?