IZBORI

Dužnosnici mogu na izborni skup službenim autima

Mujezinović
Zvonimir Čorić
24.08.2010.
u 07:51

Bh. političari koji obnašaju različite dužnosti za predizbornu kampanju troše novac iz državnog proračuna

Službene automobile, mobitele, osiguranje i ostalu logističku infrastrukturu čije se održavanje plaća iz džepova građana dužnosnici u Bosni i Hercegovini na svim raznima vlasti tijekom predizborne kampanje, bez ikakva limita ili nadzora, koriste u osobne i stranačke svrhe. Kolone crnih službenih limuzina koje su kupljene novcem iz proračuna, a ne novcem iz stranačkih blagajni i ove će se izborne godine moći vidjeti na svim stranačkim predizbornim skupovima. Ionako velike račune na službenim mobitelima još će “podebljati” stalni razgovori sa stranačkim kolegama.

Iako pravilnik o korištenju, primjerice, službenih automobila zabranjuje korištenje službenih automobila i ostale javne infrastrukture u neslužbena putovanja, 99 posto ministara ga uopće ne poštuje. U pravilniku koji je prošle godine donijela Vlada FBiH stoji da pravo na korištenje službenih putničkih automobila imaju imenovani dužnosnici, rukovoditelji federalnih tijela, savjetnici rukovoditelja federalnih tijela, rukovodeći i ostali državni službenici te namještenici za obavljanje isključivo službenih poslova.

Pravo korištenja službenog putničkog automobila 24 sata dnevno imaju premijer i zamjenici premijera federalne Vlade, ministri i rukovoditelji federalnih tijela uprave i upravnih organizacija, po potrebi za obavljanje službenih poslova. Iako u pravilniku piše da se službeni putnički automobil izuzetno može koristiti i za slučaj teške bolesti zaposlenika ili smrti zaposlenih u federalnim tijelima, nitko od dužnosnika ovih se postulata ne pridržava. U Središnjem izbornom povjerenstvu BiH jučer su nam kazali da oni nemaju nikakvu zakonsku mogućnost da ovakve zloporabe javne infrastrukture sankcioniraju, osim da na njih javno ukažu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?