REVIZIJA

Dužnosnici u BiH svoje djelatnike zapošljavaju bez jasnih kriterija

parlament
VL FOTO
07.07.2010.
u 07:50

U BiH ne postoje podaci zbog čega se u državnu administraciju zapošljava velik broj djelatnika

Premda se zakonski obvezala i za tu namjenu potrošila znatna financijska sredstva, Agencija za državnu službu još nije uspostavila bazu podataka s primjerenim informacijama o sustavu zapošljavanja svojih djelatnika. Zbog nepostojanja takve baze podataka, Ured za reviziju institucija BiH nije bio u mogućnosti dobiti točne podatke o vremenu trajanja procedura zapošljavanja te nije mogao procijeniti je li i u kolikoj je mjeri došlo do skraćenja postupka zapošljavanja.

Analogno tome, stoji u njihovu izvješću, teško je bilo provjeriti stvarne rezultate poduzetih aktivnosti institucija u pogledu učinkovitosti postupka zapošljavanja državnih službenika u institucijama BiH. Iako velik broj državnih institucija tvrdi da je unaprijeđeno planiranje zapošljavanja sukladno sistematizacijama radnih mjesta, planiranim aktivnostima institucije i odobrenom proračunu, revizori tvrde da im uopće nije dostavljen pisani dokaz iz kojeg bi se dalo iščitati da se novi djelatnici u državnoj administraciji primaju pod jasno definiranim kriterijima.

Umjesto toga, nova se radna mjesta u golemom administrativnom aparatu otvaraju na temelju autoriteta ministra ili nekog drugog čelnika. Nema realnih parametara, ističu revizori, kao što su jasni ciljevi i aktivnosti i njihova realizacija s rokovima izvršenja, a potom i stvarne potrebe za materijalnim resursima i ljudskim potencijalima za ispunjenje utvrđenih ciljeva.

Osim navedenih tvrdnji, institucije su u rijetkim slučajevima pružile dokaze da su poduzele konkretne aktivnosti na povećanju djelotvornosti i da su uzele aktivniju ulogu u procesu zapošljavanja državnih službenika. Mali dio institucija napominju revizori je dostavilo evidencije vezane uz aktivnosti po procedurama zapošljavanje u službi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?