Epilog zločina

Dužnosnik OSA-e Bašić optužen za silovanje!

nasilje
VL FOTO
03.12.2011.
u 13:29

Visoki dužnosnik M. Bašić optužen da je u ratu silovao ženu hrvatske nacionalnosti

Muhidin Bašić, načelnik Odjela za borbu protiv organiziranog kriminala Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA), optužen je za silovanje.

Konačno kraj

Optužnicu je jučer podignulo Tužiteljstvo BiH, a iz ove institucije je priopćeno da se Bašića i Mirsada Šijka zvanog Šiki tereti za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen 25. siječnja 1994. godine u Varešu. Muhidin Bašić rođen je 13. studenoga 1961. godine u Olovu, a trenutačno je zaposlen u OSA-i. Mirsad Šijak zvani Šiki rođen je 21. lipnja 1959. godine u Varešu. U optužnici Tužiteljstva BiH navedeno je da su Bašić i Šijak s još dvojicom N.N. pripadnika Armije BiH 25. siječnja 1994. godine u podrumskim prostorijama Šumarije Vareš silovali jednu ženu hrvatske nacionalnosti. Optužnica protiv Bašića i Šijka proslijeđena je na potvrđivanje Sudu BiH. Na ovu vijest žrtva Bašića i Šijka te još dvojice pripadnika Armije BiH ostala je bez daha.

Strah u kojemu živi mjesecima, otkako je u javnost procurila vijest o silovanju koje je počinio visoki dužnosnik OSA-e, a čija je ona žrtva, i pritisci da o cijelom slučaju ne govori, zamijenila je nevjerica da će jednom svemu konačno doći kraj, odnosno počinitelji završiti iza rešetaka, a ona pokušati nastaviti mirno živjeti s ranama koje nikad nisu niti će zacijeliti.

Identitet žrtve ne smijemo niti hoćemo otkriti. Ne smijemo jer žrtva ima status zaštićenog svjedoka, a nećemo iz moralnih razloga jer žrtvu treba zaštititi pod svaku cijenu.

No, o njoj su posljednjih mjeseci najmanje mislili oni koji su umjesto žrtve štitili zločinca. U Tužiteljstvu BiH s ciljem istrage mjesecima su odbijali komentirati slučaj, u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu također ni riječi se nije moglo dobiti o ovom slučaju, a najdalje u negiranju zločina koji je počinio njegov pomoćnik otišao je Almir Džuvo, generalni direktor OSA-e BiH.

Podsjetimo, za silovanje koje je počinio Muhidin Bašić javnost je saznala nakon što su mediji objavili zapisnik sa sastanka Almira Džuve sa Željkom Komšićem, članom Predsjedništva BiH. Prema ovom zapisniku, Džuvo je od Komšića tražio da se zauzme za Bašića 
iako mu je, kaže, priznao da je silovao Hrvaticu iz Vareša. Džuvo je Komšiću rekao da je Bašić „dobar momak“ te mu pripisao zasluge za procesuiranje Zijada Turkovića. Komšić je, stoji u zapisniku sa sastanka čije su postojanje negirali svi, pa i ured Željka Komšića, odbio zauzeti se za Bašića. Izjavio je da institucije trebaju odraditi svoj dio posla.

I odradile su ga, konačno! Pitanje je, međutim, bi li Bašić ikada bio procesuiran da mediji nisu došli do zapisnika i objavili ga.

Brinuo se za građane?!

Prvorazredni skandal tim je veći što se optuženi godinama brinuo za sigurnost građana BiH, a nad jednom je građankom iste države počinio monstruozan zločin. Osim Bašića, na odgovornost bi trebali biti pozvani i svi oni koji su ga sve vrijeme štitili...

Ovaj slučaj, bez sumnje, dodatno će poljuljati ionako slabo povjerenje građana Bosne i Hercegovine u agencije koje bi trebale štititi njihovu sigurnost, a u kojima još uvijek radi i jedan silovatelj!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?