DOM NARODA

Dva mjeseca za akcijski plan zbog ulaska Hrvatske u EU

predstavnicki
VL FOTO
22.12.2011.
u 09:41

Značajne posljedice pristupanja Hrvatske EU-u očekuju se u oblastima imovinsko-pravnih odnosa, pogranične problematike, uključujući pitanje graničnih inspekcijskih službi, trgovine industrijskim proizvodima

Dom naroda Parlamenta BiH razmatrao je jučer informaciju Vijeća ministara o posljedicama skorog ulaska Hrvatske u Europsku uniju za BiH. Iskazana je zabrinutost zbog brojnih negativnih implikacija koje mogu nastupiti, iako su svi mišljenja kako je ulazak zapadnog susjeda u EU dobra stvar za cijelu regiju, pa tako i za BiH. Mjerodavno parlamentarno povjerenstvo je, međutim, kriziralo Vijeće ministara zbog kašnjenja s izradom ovakve informacije.

Nema preciznih rokova

Državnoj vladi se zamjera da nema ni preciznih rokova i mjera za otklanjanje negativnih posljedica ulaska RH u Uniju. Od Vijeća ministara se traži da izradi akcijski plan za pripremu BiH za posljedice pristupanja Hrvatske EU-u u roku dva mjeseca, a da nakon toga svaka tri mjeseca izvještava Parlamentarnu skupštinu BiH o provedbi obveza iz akcijskog plana. Sugerira se Direkciji za europske integracije BiH da, u suradnji s drugim institucijama, provede kampanju informiranja bh. javnosti o učincima pristupanja Hrvatske EU na BiH. U spomenutoj informaciji Vijeća ministara izražava se nakana da se potakne rješavanje postojećih otvorenih bilateralnih pitanja izmedu BiH i Hrvatske, kako bi se izbjeglo njihovo kasnije rješavanje na razini EU, kada se više neće uzimati u obzir samo interesi BiH i Hrvatske, već i interesi EU i svih ostalih 27 zemalja članica.

Posljedice

-Značajne posljedice pristupanja Hrvatske EU-u očekuju se u oblastima imovinsko-pravnih odnosa, pogranične problematike, uključujući pitanje graničnih inspekcijskih službi, trgovine industrijskim i poljoprivrednim proizvodima, državljanstva i putnih isprava, rada, zapošljavanja, socijalne zaštite i mirovina, prometa, te elektroenergetike. U nadolazećem vremenu nužno je intenzivirati napore predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti i civilnog društva u BiH s ciljem da se potencijalne negativne posljedice spriječe ili koliko je moguće ublaže, upozorava se. U prvi plan se stavlja i problem imovinsko-pravnih odnosa, budući da međudržavni sporazum još nije potpisan.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?