DUŽNIČKO ROPSTVO

Dvostruko više jamaca u FBiH vraća kredite u odnosu na RS

jamci
VL FOTO
16.05.2011.
u 17:06

Uskoro će svaki grad u BiH imati organizacije koje će se baviti problematikom zaštite jamaca u cijeloj Bosni i Hercegovini

Udruženje za zaštitu jamaca BiH predstavilo je projekt “Jamci bez države, prevareni i nezaštićeni”, čiji je cilj provedba aktivnosti zagovaranja bolje zakonske i institucionalne zažtite jamaca i pomoći prevarenim jamcima, a koji će trajati do 29. veljače 2012. godine. Predsjednik Udruženja za zaštitu jamaca BiH Jovica Cvjetković rekao je na konferenciji za novinare da je prošle godine u Republici Srpskoj više od 5000 jamaca otplatilo tuđi kredit, a ako bi se tom broju dodali jamci mikrokreditnih organizacija i iz FBiH došlo bi se do poražavajućeg podatka, da je tuđe kredite u prošloj godini vratilo više od 20.000 jamaca.

Naglasivši da je na teret jamaca u Republici Srpskoj stavljeno više od milijun i 400 tisuća ugovora o kreditu, dok je taj broj u FBiH dvostruko veći, Cvjetković je rekao da je zbog toga pokrenut projekt i kampanja pod nazivom “Jamci bez države, prevareni i nezaštićeni”, koji je podržao Centar civilnih inicijativa, a financiran je donatorskim sredstvima namijenjenim nevladinom sektoru.

“Iz dosadašnjeg rada Udruženja zaključeno je da građani nisu dovoljno upoznati s obvezama i pravima iz ugovora o jamstvu, posebno o pravima i obavezama jamaca i činjenicama da se posluje suprotno njihovim interesima i na štetu njihove imovine, jer banke i mikrokreditne organizacije žele da ih sve više uvuku u kreditna dugovanja”, kaže Cvjetković. Promovirana je i brošura “Vodič za prevarene jamce”, kojom udruženje želi objasniti građanima problematiku jemstva i kako nastale probleme prevladati na učinkovit način.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?