SKUP KAO DIJAMANT

Džeko: Preživio sam rat i trpio izrugivanje navijača u Sarajevu

Edin Džeko
Reuters
16.01.2011.
u 12:00

Razgovor s Edinom Džekom, najskupljim igračem ikada s područja ex-Jugoslavije.

Rođen je u olimpijskom Sarajevu 17. ožujka 1986., od šeste do desete godine živio je u skloništu pod granatama, sa 19 godina otpisan je u Željezničaru, sa 23 osvojio je Bundesligu, a danas, u 26. godini, najbogatiji je nogometaš u povijesti država s područja bivše SFRJ. Edina Džeku vlasnici Manchester Cityja platili su kao dijamant - 32 milijuna eura Wolfsburgu, tri milijuna njemu na ruke za dolazak, plus devet milijuna godišnja plaća do 2015.

"Od sada će riječ kloc (klutz, kolac za ubijanje vampira) u engleskom jeziku imati novo značenje", kaže engleski novinar s kojim smo razgovarali o transferu. Trener Roberto Mancini predstavio je reprezentativca BiH kao savršenu kupnju. Taj kloc s Grbavice, kako su Džeku zvali u Sarajevu, postao je najskuplji nogometaš BiH, a oni koji su ga s tribina ismijavali dok je još bio dječak u razvoju, sada se grizu za jezik. Slijedi mu novo dokazivanje, među zvijezdama u Man. Cityju.

– Kažu da je Premiership izmišljen za mene. Većina momčadi u završnicu ulazi preko krila, što meni odgovara budući da sam jak u skoku – kaže nam Džeko, kojeg je Mancini preoteo brojnim europskim velikanima. City s Džekom želi englesku titulu, a kasnije i osvajanje Lige prvaka.

– Čim se Manchester javio, znao sam da je to ono pravo. Nikad nisam sumnjao u sebe, pa neću ni kako ću se snaći u Engleskoj. Istina, mnogo je jača konkurencija nego u Wolfsburgu, ali to će me samo motivirati.

Džeko je nogomet učio po sarajevskim parkovima i na terenu prekrivenom rupama od gelera i kamenjem.

– U mom djetinjstvu stalno je bio prisutan strah. Kada sam krenuo u prvi razred, na nastavu sam išao samo tri mjeseca. Majka Belma uvijek se bojala puštati me van – prisjeća se Džeko.

Visok, žgoljav, tremaš

Životni put od sarajevskog pakla, preko Željezničara, Teplica, Wolfsburga do bogatstva u Engleskoj, dostojan je filmskog platna. I kasnije, u mladom pogonu Želje, nije odskakao, ali je mukotrpno radio da bi ispravio mane.

– Amar Osim, sin slavnog Ivice, prvi me poveo na pripreme s prvom momčadi Želje. Istina je da sam na početku karijere doživio niz poniženja na Grbavici.

Navijači su vam dali nadimak kloc, pogrdni sarajevski naziv za nespretnog smotanka, za nekoga tko nema pojma.

– Na terenu u igri nisam čuo kad bi me tako zvali, ali su mi prijatelji govorili što mi dobacuju. Ali, to više govori o onima koji su mi prišili taj nadimak.

Željini navijači sprdali su se kada bi Džeko trebao ući u igru, jer je bio visok i žgoljav (visok je 192 cm, a sada ima 80 kg). Nedostajalo mu je mase za dvoboje, a trema je znala učiniti svoje, pa je Edin ispadao nespretan pred golom. Potom je na Grbavicu došao češki trener Jiři Plišek, koji je Džeku prebacio - u drugu momčad.

– Prije nego što me Plišek bacio u drugu momčad igrali smo turnir u Maglaju, a ja sam bio najbolji igrač i strijelac. Postigao sam četiri gola, dva u finalu protiv Čelika. Ali, prebačen sam u drugu ekipu jer navodno nisam dobro radio testove. Nije me ni to pokolebalo.

Džeko kod Plišeka više nije dobio priliku za igru, a vrijeme će pokazati da ga je Čeh namjerno sklonio od očiju jer je prepoznao klasu. Svjesno je degradirao Džeku da bi ga lakše odveo s Grbavice. Nedugo poslije Plišekova odlaska iz Sarajeva, njegov menadžer Irfan Redžepagić donio je ponudu iz čeških Teplica.

– Već sam bio odlučio da ću sreću potražiti negdje drugdje. Problem za mene i obitelj bilo je to što sam prvi put nekamo odlazio sam. Bez roditelja i sestre nikad ne bih napravio ovo što sam do sada uspio, oni su mi najvažniji. Dugo smo dvojili, ali sam na kraju otišao – kaže Džeko, koji je napustio Sarajevo 2005., sa 19 godina.

Teplice su ponudile 100.000 eura. Želji je trebao svaki cent i čelnici su pristali. Sarajevski plavi imali su dugovanja Džeki, pa je dogovor bio da klubu pripadne 50.000 eura, a ostatak je trebao dobiti posrednik?! U Češkoj je krenuo vrtoglavi uspon.

– U prvoj sezoni postao sam najbolji strijelac lige, a proglašen sam za najboljeg stranca. Česi su mi predlagali da uzmem i državljanstvo, ali nisam htio ni čuti o tome. Čekao sam poziv iz reprezentacije BiH.

Magath: Igraj glavom!

Njegov uspon uočio je u Njemačkoj Felix Magath. Odlučio se kockati i u Wolfsburg za 4 milijuna eura doveo nepoznatog igrača. Vrijeme će pokazati da je i Magath, baš kao i Plišek, bio vizionar. Džeko je postao stroj za golove.

– U prvoj sezoni s Wolfsburgom postigao sam samo osam golova. Nisam se mogao snaći, a treninzi kod Magatha bili su ubitačni. Na kraju sezone trener me tjerao da radim na igri glavom, što sam i učinio.

U sljedećoj je sezoni bh-gorostas zabio čak 26 golova, od toga 11 - glavom. Džeko je dobio na samopouzdanju, stigao je i poziv za BiH reprezentaciju, zabio je u debiju protiv Turske za 3:2 pobjedu. U drugoj sezoni u Wolfsburgu osvojio je i naslov prvaka Njemačke, a s Grafiteom (28 golova) postao najubitačniji tandem u povijesti Bundeslige.

Nogometna Europa poludjela je za Džekom, "selili" su ga na sve strane: ujutro bi bio u Realu, popodne u Juventusu, navečer u Chelseaeju. Redali su se: Liverpool, Manchester United, Tottenham, Manchester City, Milan, Inter, Bayern, Arsenal... A čelnici vukova nisu htjeli čuti za prodaju, da bi odbili kupce izvjesili su cijenu: 40 milijuna eura!

– City me htio i na kraju prošle sezone, ali me Wolfsburg nije pustio – priznao je Edin, po kojeg je u Sarajevo jednom osobno došao i potpredsjednik Milana Adriano Galliani.

Optužbe u Wolfsburgu

Nastavio je sjajne igre u Wolfsburgu. Istina, vukovima više nije išlo tako dobro, ali je Džeko bio nezaustavljiv. Zabio je 22 gola i postao najbolji strijelac Bundeslige, a proglašen je i najboljim igračem prvenstva. Opet su u red stali kupci, a Manchester City jedini je mogao platiti željeni iznos.

No, Wolfsburg je odlučio zadržati Džeku još jednu polusezonu, u kojoj su vukovi podbacili. Ipak, Džeko je postigao 10 golova, te postao najbolji strijelac u povijesti Wolfsburga.

– Nikad nisam rekao da ću karijeru nastaviti u Milanu, već da je to klub za koji navijam, a mediji su me odmah povezali sa San Sirom. Priče o mom transferu predugo su trajale i već mi je bilo teško slušati sve te gluposti. Govorilo se da neću trčati, da se namjerno ne trudim. Kako onda ne bih bio pod stresom? Možda nekad i nisam bio u formi, ali zabio sam 10 golova u polusezoni. Ne znam što se očekivalo, da zabijem 20 golova?

Do isteka ugovora zaradit će najmanje 43,5 mil. eura, možda i više, jer mu trofeji i golovi donose bonus od pet milijuna. Nasljednikom u Wolfsburgu smatra Marija Mandžukića.

– Mario je sjajan momak. Pomogao sam mu u prilagodbi i postali smo dobri prijatelji. Poželio mi je sreću kad sam odlazio. Nadam se da će McClaren u Mandžukiću prepoznati moju zamjenu. Vrijedan je i zaslužuje priliku – kaže Džeko, koji je komplimentirao još jednom Hrvatu - Slavenu Biliću. – Rezultati Hrvatske najbolje govore o Biliću. Vidim koliko ga cijene u Engleskoj, baš kao i igrače kockastih. Najcjenjeniji je Modrić, a ništa lošiji nisu Kranjčar, Klasnić, Kalinić ili Ćorluka – kaže Džeko.

Vlasnik šeik, dvostruko bogatiji od Abramoviča, želi Ligu prvaka!

City je doveo Džeku da bi nakon 43 godine čekanja pokušao osvojiti naslov prvaka Engleske - posljednji put to mu je uspjelo 1968., kad je za dva boda bio ispred Uniteda. A zatim i Ligu prvaka! U dresu "građana" Džeko bi mogao postati prvi napadač svijeta.

– Želim biti dio povijesti Manchestera, kao što sam dio povijesti Wolfsburga. Znam da je City gladan trofeja – kaže igrač s najskupljim nogama na Balkanu, i dodaje:

– Čuo sam da je na treningu Cityja bilo sukoba. Pa gdje ih nema? Ali, od mog dolaska na svakom je treningu sve super. Najviše se družim s Kolarovom, jer dolazimo s istog govornog područja.

Vlasnik Cityja šeik Mansour bin Zayed al Nahyan najbogatija je osoba u britanskom nogometu, a bogatstvo mu se procjenjuje na 16,5 milijardi eura. Dvostruko bogatiji je od Abramoviča (7,7 milijuna eura). Džekin najjači suigrač je Argentinac Tevez, vrijedan 34 milijuna eura. Džeko zasad živi sam u hotelu, a roditelji su ostali u raskošnoj kući u Wolfsburgu. Nema još auto, voze ga na treninge. A nema ni - djevojku. Kakav "mamac" za otočke cure...

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije