ZAKLJUČAK

EBRD: BiH ne može doći bliže EU bez promjene Ustava

parlament
Zvonimir Ćorić
17.02.2011.
u 08:33

EBRD je umjereno optimističan, a rezultate u BiH dovodi izravno u vezu i s provedbom drugih političkih reformi

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je na osnovi sporog, ali ipak primjetnog oporavka globalne ekonomije predvidjela da će Bosna i Hercegovina od stagnacije, do kraja 2011. ostvariti rast proizvodnje od 2,2 posto.

Oprezan oporavak

U usporedbi na razdoblje od prije dvije godine kada je došlo do pada gospodarskih aktivnosti, to je nešto manji rast, no u odnosu na prosjek u regiji, BiH je značajno iznad toga. Navodi se to u analizi Europske banke za obnovu i razvoj koja posljednje regionalne ekonomske izglede i gospodarski rast prognozira uglavnom na temelju veće potražnje na svjetskome tržištu što bi trebao biti generator ukupnih procesa. No, za BiH su važni i drugi problemi s kojima se suočava, prije svega vezano uz političku vlast i pravu turbulenciju koja se očekuje što neće doprinijeti ekonomskoj i ukupnoj stabilnosti. Usto, EBRD kao i druge međunarodne financijske institucije koje podupiru razvoj ove zemlje očekuju, a što je opet povezano s uspostavom vlasti koja nije na vidiku, da se nastavi provedba reformi javnog sektora i pridržavanje stand-by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom koji se smatraju vitalno važnim za gospodarski oporavak i budući održivi rast. Na poseban se način ističu brojna neriješena politička pitanja. Tako EBRD ističe da su glavni domaći izazovi održivog rasta i dalje vezani uz ustavne reforme te da će biti teško ispuniti očekivanja i približiti zemlju Europskoj uniji bez kojih je teško očekivati daljnji napredak prema više učinkovitoj državi te provedbu sveobuhvatne reforme.

Političke silnice

“Politička volja za provedbu teških fiskalnih konsolidacijskih mjera i dodatna liberalizacija ekonomije te poboljšanje poslovnog okruženja će pomoći Bosni i Hercegovini da se vrati na održivi model ekonomskog rasta”, izjavio je glavni ekonomist EBRD-a Peter Sanfey. EBRD također ističe da je jedan od ključnih prioriteta s kojim se suočava Bosna i Hercegovina nastavak procesa privatizacije i napredak reformi usmjerenih na poboljšanje investicijske i poslovne klime u zemlji. Daljnje jačanje prometne i željezničke infrastrukture, agencija za regulaciju te modernizacija energetskog sektora također su od osobite važnosti. U izvješću EBRD-a se posebno vitalno značajnim drži održanje stabilnosti unutar bankarskog sektora zemlje.

- Iako je bankarski sektor ostao stabilan, unatoč globalnim financijskim previranjima, važno je uspostaviti jedinstveni sustav nadzora banaka u Bosni i Hercegovini te promicanje razvoja nebankarskih financijskih tržišta, navodi, među ostalim, EBRD.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?