unosan posao

'Ekomafija' u Italiji na smeću godišnje zaradi 17 milijardi eura

smeće, Italija
AP/PIXSELL
26.01.2013.
u 12:00

Ekomafijaš izgleda kao biznismen, ima fakultetsko obrazovanje. Tako može ući u urede općinskih uprava

Čak 93 kaznena djela uništenja okoliša dnevno zabilježeno je 2011. godine (za koju postoje konačni rezultati) odnosno počinjeno ih je ukupno 33.817, a što je 9,7% više nego 2010. godine. Zločine protiv okoliša čine mafijaške organizacije u sprezi s općinskim upravama. Mafijaške organizacije uspijevaju su uvući u općinsku administraciju podmićivanjem dužnosnika, tako je da samo u 2012. godini raspušteno čak 18 općinskih uprava zbog mafijaških infiltracija. Sada tim općinama upravlja posebni državni povjerenik. Kaznena djela protiv okoliša počinjena su ne samo nelegalnim odlaganjem smeća na nelegalnim odlagalištima nego i paljenjem šuma, krađom kulturno-povijesne baštine i, dakako, potapanjem brodova punih radioaktivnog otpada u Sredozemnom moru. Te mafijaške organizacije, bez obzir na to jesu li povezane sa sicilijanskom Cosa nostrom ili napuljskom Camorrom, nazivaju se “ecomafije”, dakle ekološke mafije, odnosno one koje zarađuju uništavanjem okoliša. I u 2011. godini zaradile su 16,6 milijardi eura, prema izvješću “Ecomafia 2012.” udruge za zaštitu okoliša (Legambiente) u izdanju nakladnika Edizioni Ambiente.

Sve gore i gore

Problem s uništenjem okoliša, prije svega s nelegalnim odlagalištima, tako je velik da, evo, postoji i posebna izdavačka kuća koja objavljuje izvješća. A prema izvješću za “Ecomafia 2012.”, koje se zapravo odnosi na kaznena djela počinjena u 2011., talijanske snage sigurnosti (policija, financijska straža, šumarska straža itd.) zaplijenile su 8765 prostora, uhitile 305 osoba (48,8% više nego prethodne godine), te je denuncirano za kršenje zakona o zaštiti okoliša 27.969 osoba. Na predstavljanju izvješća o ekomafiji uvijek su prisutni ne samo predstavnici udruge Legambiente već i ministri za ekologiju (Corrado Clini), unutarnje poslove (ove godine podtajnik tog ministarstva Carlo De Stefano), nacionalni protumafijaški tužitelj (Pietro Grasso) itd. Policija je popisala čak 296 ekomafijaških klanova. Kako izgleda ekomafijaš? Pojednostavljeno rečeno, kao biznismen, poslovni čovjek koji ima i fakultetsko obrazovanje, govori više jezika, uglađenog je držanja, poznavatelj kulture... Sve to je potrebno kako bi se mogao kretati po uredima općinskih uprava, bilježnika, katastara itd., treba znati kako prikazati lažne dokumente kao ispravne, kako to platiti, kome ponuditi, a kome ne, suradnju u nečemu polulegalnom, ako ne već nezakonitom poslu. Tako organizirani kriminal sve se više i lakše infiltrira u ekonomske i poduzetničke legalne krugove. – Granica između legalnog i nezakonitog je sve labilnija. Privatni interesi i poroci tope se unutar državnih službi čime se stvara neka vrsta sive zone u kojoj se nezakonito isprepleće sa zakonitim – objašnjava predsjednik udruge Legambiente, Vittorio Cogliati Dezza. Više nije dovoljno uhititi nekog mafijaškog šefa, kuma. Jer ni mafijaš više nije samo onaj iz filma “Kum”, već svaka osoba koja na nelegalan način i uz podmićivanje pribavlja sebi i prijateljima ili obitelji novčanu zaradu na štetu zajednice. Najjače oružje za borbu protiv mafije je zapljena imovine, i to ne samo šefu nekog klana već i njegovoj obitelji, te tu imovinu povjeriti nekoj od mnogih organizacija koje djeluju bez cilja zarade ili društvenim ustanovama. No, taj prelazak je vrlo spor. Od 10.500 zaplijenjenih dobara ekomafijaša, samo je 5835 predano društvenim ustanovama i agencijama, dok je ostalo u nekom zrakopraznom prostoru zbog bankarskih hipoteka.

Kako do posla?

I ekomafija ne djeluje samo na jugu Italije. Zbog povezanosti s ekomafijašima, odnosno djelovanja na štetu okoliša, raspuštene su općinske uprave u mjestima Bordighera i Ventimiglia na granici s Francuskom, i u mjestima Leinì i Rivarolo kraj Torina. Uhićeni su i neki lokalni povjerenici u općinskim upravama. Kako posao odlaganja smeća dobivaju ekomafijaši? Dosta jednostavno. Postoje legalno prijavljene tvrtke za odvoz i odlaganje smeća koje se jave na, na primjer, općinske natječaje za preuzimanje otpada. No, te tvrtke imaju, uglavnom, neka nelegalna odlagališta na drugom kraju Italije i mogu ponuditi najnižu cijenu na natječaju upravo zato jer nisu provele sve sigurnosne mjere. Tako dobiju posao, a onda smeće odlože u neprikladne jame. Ne samo što se stvaraju nelegalna odlagališta smeća u pojedinim talijanskim općinama (otkako se 2006. godine počeo primjenjivati zakon protiv organizirane nelegalne trgovine otpadom do danas pokrenuto je 199 istraga i pritvoreno je 1229 osoba) nego su pod istragom i djelovanja u 23 europske, azijske i afričke države u koje kriminalci “izvoze” talijansko smeće.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije