Svjetska banka

Ekonomski rast u BiH iduće godine bit će prepolovljen

kriza
VL FOTO
16.11.2011.
u 11:13

Kao kratkoročna mjera vlastima u BiH savjetuje se oprez u planiranju proračuna za 2012.

Svjetska banka prognozira spor rast ekonomija jugoistočne Europe, uključujući i BiH, u ovoj i idućoj godini. U najnovijem izvješću o ekonomskom stanju u ovoj regiji ističe se da bi očekivani rast bruto domaćeg proizvoda u BiH s ovogodišnjih dva posto mogao biti smanjen na jedan posto. Ekonomije regije i dalje su pod utjecajem previranja u eurozoni, pa se određeno smanjenje rasta BDP-a očekuje i u drugim zemljama jugoistočne Europe. -Radi se o očekivanjima pod pretpostavkom da se kriza u eurozoni, ako ne bude riješena, neće dalje pogoršavati, kazao je na prezentaciji izvješća u Sarajevu Damir Ćosić, glavni ekonomist Svjetske banke za BiH.

Kao kratkoročna mjera vlastima u BiH savjetuje se oprez u planiranju proračuna za 2012. godinu i nastavak započetih reformi, posebno prilagođavanje javne potrošnje u socijalnom sektoru potrebama najugroženijih, te smanjenje plaća zaposlenima u javnom sektoru. - Dugoročna mjera djelovanja bilo bi ubrzavanje investicija, uključujući bržu provedbu odobrenih projekata i jačanje konkurentnosti, kazao je Ćosić istaknuvši da BiH trenutno ima na raspolaganju milijardu eura odobrenih, a nepovučenih sredstava, što predstavlja skoro osam posto bruto domaćeg prihoda.

O ekonomskom stanju u regiji govori i to da se više od 80 posto onih koji traže posao u BiH i Crnoj Gori i više od 70 posto njih u Srbiji nalaze na burzi rada duže od godinu dana, a veliki dio ih je bez posla tri i više godina, što ima razarajuće posljedice po njihove vještine i radne sposobnosti. 
U izvješću se također navodi da je posebno stopa zaposlenosti u padu u Crnoj Gori i Srbiji, i to od 2007., a da je u BiH značajno opadala u protekle dvije godine, ali mnogo sporijim tempom nego u tim zemljama. Stope doprinosa za socijalno osiguranje su veoma visoke u nekim zemljama i iznose više od 30 posto bruto zarada, kao što je slučaj u jednom dijelu BiH (Republika Srpska), Crnoj Gori i Srbiji, dok je ta stopa u drugom bh. entitetu (Federaciji BiH) čak 41,5 posto. Od šest zemalja regije, u tom kontekstu, stanje je najbolje na Kosovu, gdje samo 10 posto bruto zarade ide na doprinose za socijalno osiguranje. 
Svjetska banka ističe da su izazovi koji ometaju razvoj u zemljama jugoistočne Europe međusobno različiti, ali da im je zajednički izazov da povećaju rast bez ponovnog prebrzog povećavanja neodržive domaće tražnje koju potiče velika kreditna ekspanzija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?