JUSTITIA ET PAX

‘Eliminiran’ je cijeli hrvatski narod s političke scene u BiH

komarica
VL FOTO
20.04.2011.
u 09:41

OHR uopće nije ublažio nego je čak tu etničku podjelu u BiH još vrše i produbio

U ovogodišnjem izvješću Komisija Justitia et pax (Pravda i mir) Biskupske konferencije BiH pozornost je usredotočila na ona prava i stanja bez kojih život u BiH postaje nepodnošljiv.

Politička situacija

U dijelu koji govori o izborima 2010., izvršena je i analiza izbornih rezultata kao svojevrsna dijagnoza bolesnog stanja bh. društva i države, strukturalne, institucionalne i političke krize vlasti nakon izbora, te sigurnosti građana, korupcije i organiziranog kriminala koji su uzročno-posljedično povezani s političkom situacijom i cjelokupnom krizom. Politički okvir prenaglašeno uvjetuje sva druga stanja, prije svega stanje duha, a politička prava determiniraju sva druga prava. Taj okvir nije samo preuzak nego je duboko nepravedan i moralno neprihvatljiv pa, stoga, politički neodrživ. U svim dosadašnjim izvješćima Komisija je ponavljala da se političko rješenje iz Daytona pretvorilo u nepremostivu zapreku za demokratski iskorak i u žarište sustavnoga nijekanja temeljnih ljudskih prava i sloboda. U cijelom procesu, Ured visokog predstavnika (OHR) ne samo da nije ublažio ratne posljedice etničkog progona i političkog nesuglasja nego je tu etničku podjelu još vrše produbio, posebice nametnutim izmjenama entitetskih ustava 2002. Koliko god, i ne bez temelja, se krivnja prebacivala na nacionalističke i stranačke sebične interese, neodrživost dvoentitetskog ustrojstva BiH se, prije svega i najpresudnije, zrcali u socijalnoj slici siromaštva i besperspektivnosti sve većega dijela stanovništva. Činjenica da su ekonomske štete nastale zbog daytonske podjele zemlje već premašile ratnu štetu, ukazuje na svu apsurdnost upornih ponavljanja o nedodirljivosti Daytona kojom nas plaše i obeshrabruju veleposlanici nekih država.

Poruke straha

U politički, teritorijalno i ekonomski ne samo de facto podijeljenoj, nego suprotstavljenoj BiH, vladavina zakona, borba protiv korupcije, pozitivna uloga medija i razuman odnos prema prirodnim resursima gotovo da su osuđeni na neuspjeh, navodi se. - Velika je šteta da se SDP, zlorabeći defektna ustavna rješenja, umjesto znaka nade i ohrabrenja pretvorio u poruku straha i podvojenosti. Iako to ne želi priznati, SDP se pridružio snagama koje cijelo vrijeme poraća daytonsku podjelu, eliminirajući hrvatski narod s političke scene, pretvaraju na podjelu između dva naroda. Ovo je jedino moguće zaustaviti donošenjem novog ustava po mjeri sva tri naroda, navodi se u izvješću. U zaključku je izražen vapaj za većom pažnjom međunarodne javnosti za fenomenom ljudskih prava u BiH. Kršenje ljudskih prava je neraskidivo povezano s preziranjem i gaženjem ljudskoga dostojanstva. Usto, ovo je jedan od izraza solidarnosti ove komisije s obespravljenima i prosvjeda protiv svih onih koji gaze bilo čija ljudska prava i slobode. I još više, ovo je izraz njena uvjerenja da je, unatoč svemu i svima, BiH ne samo moguća nego potrebna za miran život svih njezinih naroda i građana. Da bi takvom i postala, neophodno je da Vijeće za provedbu mira konačno odvaži otvori temeljit proces ustavne reforme koja će omogućiti jednak politički položaj sva tri konstitutivna naroda i jednakost svih građana pred zakonom.

Ključne riječi

Komentara 2

LP
Ljubomir Pavlovic
09:04 21.04.2011.

Teško se poštenim i časnim Hrvatima obraniti od ovih HDZ-ovih novinara. Uporno se i bezobrazno u svojim izvješćima služe crkvom i biskupima. Nažalost ima svečenika pa i biskupa koji strančare, ali nije to crkva. Zbog ovakvih novinara kao Tulić može se konstatirati da Hrvati nisu ugroženi od Bošnjaka i Srba ili bilo koga drugo, nego od Hrvata kao što je on i onih koje on brani i zastupa za neke svoje sitne interese, a ne za Hvatski narod.

DZ
dzalic
11:36 21.04.2011.

MOj Ljubomire Pavlovicu ne samo da je ovo novinar na platnom spiosku HDz_a a sto misliteo prvom vojniku HDz_a Zoranu Kresicu .Oni misle da je Hrvatski narod jos uvijek u devedesetim godinama pa da slijepo slusaju i potpisuju sebi smrtnu presudu oni ce idalje svercovati sa narodom a narod ce ispastati Ako formiraju treci entitet na teritoriju fasisticke tvorevine tkz R Srpske onda svi trebamo biti za treci entitet i svi se Hrvati i trebaju ujediniti i upregnuti u borbi protiv onih koiji su nam spalili iopljackali i pobili najmilije a ne biti njihovi dupelizci Bog i hrvati

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?