zaboravio engleski

Englez nakon srčanog udara počeo pričati - velški

britanska zastava
AFP/PIXSELL
27.12.2012.
u 16:41

Alun Morgan (81) je tijekom Drugog svjetskog rata boravio u Walesu, no nikad nije naučio velški

Englez koji je tijekom Drugog svjetskog rata boravio u Walesu, ali nikada nije naučio velški, nakon srčanog udara progovorio je upravo tim jezikom, prenosi Daily Mail.

Alun Morgan (81) je 1944. godine bio evakuiran u Wales, koji je napustio prije 70 godina. Tijekom svog boravka u Walesu bio je okružen ljudima kojima je velški bio materinji jezik, no sam nikad nije naučio taj jezik. Nakon rata se vratio u London, gdje je ostao živjeti do danas i gdje mu se dogodio srčani udar.

Tri tjedna nakon udara vratila mu se svijest, a liječnici su ostali zabezeknuti kada su vidjeli da se Morgan više ne sjeća engleskog jezika te govori velški. Liječnici su mu dijagnosticirali afaziju, oštećenje mozga koje uzrokuje promjene u moždanom predijelu za govor.

- Vjerojatno sam pokupio velški jer je moja baka, kod koje sam živio tijekom rata, grozno govorila engleski. Moja supruga se šokirala kao nikad u životu kad sam počeo govoriti velški - kaže Morgan, koji se uskoro nakon oporavka prisjetio engleskog jezika, dok je velški zaboravio.

- Engleske riječi postupno su se vraćale, ali nije bilo lako - rekao je Morgan.

Koliko god ova priča zvučala nevjerojatno, nije neuobičajeno da ljudi nakon srčanog udara ili drugih trauma progovore drugim jezikom ili naglaskom. Ove su godine tako zabilježeni slučaji Britanki Kay Russel i Sarah Colwill koje su nakon migrena počele govoriti francuskim, odnosno kineskim naglaskom.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?