turski premijer

Erdogan će, poput Putina, nastaviti vladati kao predsjednik

\'Turkey\'s Prime Minister Tayyip Erdogan gestures during a news conference with his Macedonian counterpart Nikola Gruevski in Skopje September 29, 2011. Turkey\'s Prime Minister Erdogan is on a two-d
Foto: Reuters/Pixsell
1/3
01.12.2011.
u 10:00

Turskom premijeru teče treći i posljednji mandat na toj dužnosti, a analitičari tvrde da bi Erdogan htio biti sljedeći turski predsjednik

Turski premijer Reçep Tayyip Erdogan uspješno se oporavlja od operacije žučnog mjehura prošle subote, operacija je izvedena laparoskopski, a premijer se dobro oporavlja i uskoro će se vratiti na posao, javili su iz njegova ureda. Tako, čini se, zdravlje neće ugroziti njegov plan da proslavu sto godina od osnivanja moderne turske republike 2023. godine dočeka na vlasti, o čemu se ponovno špekulira.

Već viđeno žongliranje

Naime, prema pravilima njegove stranke, Stranke pravde i napretka AKP, Erdogan ne može biti premijer više od tri puta, a treći premijerski mandat počeo mu je teći u lipnju. Zbog toga bi aktualni premijer, tvrde analitičari, htio biti sljedeći turski predsjednik, pa bi se u Turskoj moglo događati slično žongliranje s pozicijama kao što to čini ruski predsjednik, pardon, premijer Vladimir Putin.

Međutim, turski predsjednik u ovom trenutku nema previše ovlasti, bira se u parlamentu, u sustavu koji je između parlamentarnog i polupredsjedničkog. Turski predsjednik ima slične ovlasti kao i hrvatski, a naš sustav Smiljko Sokol nazvao je četvrtpredsjedničkim. No hrvatski predsjednik ima veći utjecaj kao osoba izravno izabrana na izborima. Zbog toga bi Erdogan, špekulira se, morao inicirati promjenu turskog ustava u parlamentu i prelazak na novi sustav s mnogo većim ovlastima predsjednika, sustav koji bi bio između predsjedničkog sustava, kakav smo mi imali u vrijeme Franje Tuđmana, i polupredsjedničkoga sustava, koji bi predložili Erdoganovi ustavni eksperti.

Ekonomski rast

Istodobno se tako i u Hrvatskoj i u Turskoj govori o tome treba li mijenjati ovlasti predsjednika, što je nedavno predložio naš predsjednik Ivo Josipović, a u istom tjednu su i hrvatski predsjednik i mogući novi turski predsjednik podvrgnuti operaciji. Međutim, tu prestaju sličnosti, jer Turska bilježi velik ekonomski rast koji ni svjetska ekonomska kriza nije ugrozila i slab uspjeh u približavanju Europskoj uniji, a Hrvatska se uspješno iskrcala blizu europske obale, ali ekonomski rast tko zna kad će početi.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Komentara 2

BK
B Kosa
19:05 01.12.2011.

Ima islamista koji su dosta slicni komunistima Vlast nepustaju lako

KI
kitikat
09:00 02.12.2011.

hadzija

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije