ŽELE USPJEŠNU BIH

EU mora otkloniti tvorničke kvarove iz Daytona

sastanak
VL FOTO
29.01.2011.
u 11:20

Najvažnija je uloga Njemačke koja je bila lider i u procesu priznanja zemalja bivše Jugoslavije

ovi plan Europske unije za Bosnu i Hercegovinu već je dobio glavne obrise, Europska komisija najavila je novi pristup u djelovanju, a petnaest godina nakon Daytona Sjedinjene Američke Države odlučile su u međunarodnoj zajednici prepustiti Staroj dami da se pozabavi jednim od najvećih problema na starome kontinentu. To je vrlo otvoreno, bez ikakvog okolišanja potvrdio švedski šef diplomacije Carl Bildt kazavši da je OHR stvar prošlosti, a Europska unija budućnost BiH. Umjesto Ureda visokog međunarodnog predstavnika uskoro će funkcionirati samo ured specijalnog predstavnika Europska unije u BiH kojemu je sada, kao i OHR-u, na čelu Valentin Inzko.


Glavno pitanje koje se nameće jest može li Europska unija izbaviti zemlju iz daytonskih okova koji su prije svega opečatili ratnu nepravdu te najteže kaznili najmalobrojnije Hrvate. Uz nametnuta nepromjenljiva pravila igre koja podrazumijevaju ‘reforme’ uz ostanak glavnih daytonskih postavki, a to je država podijeljena na dva dijela, teško će biti napraviti bilo kakav pomak. Najvažnije od svega jest da se kao glavni posrednik oko raspetljavanja bosanskohercegovačkog čvora pojavila Njemačka, najmoćnija zemlja Europska unije. Valja podsjetiti kako je upravo Njemačka na početku 90-ih bila među prvim zemljama koja je u međunarodnoj zajednici prevagnula priznajući Sloveniju, Hrvatsku, BiH. Sada je veliki test može li Njemačka povući EU i pomoći da se unutarnji problem BiH razriješi na zadovoljstvo triju strana. To zahtjeva postizanje dogovora između koji se sada čini razmjerno udaljen između prijedloga za ustrojstvo između unitarne i decentralizirane države.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?