Grafička industrija

Europa za ljeto najavljuje veliko poskupljenje papira

sajam
21.04.2010.
u 10:11

Predstavljen način na koji se može istaknuti među konkurencijom, kako uštedjeti i prednosti digitalnih strojeva

 

Već sredinom srpnja veliki europski proizvođači papira najavljuju drastična poskupljenja, zbog čega će grafička industrija upasti u još veću krizu te će doći do poskupljenja njihovih usluga, kazao je Fehim Škaljić, predsjednik Grupacije grafičke industrije Vanjskotrgovinske komore BiH, na stručnom regionalnom skupu “Trendovi u grafičkoj industriji” održanom na Sajmu gospodarstva u Mostaru. Istaknuo je da je grafička industrija na vrhu udara svih turbulencija te da je uvelike pogođena recesijom jer se radi o uslužnoj djelatnosti.

Sposobnost plaćanja

– Sposobnost plaćanja onih koji naručuju te usluge pada i to nas pogađa. Određen broj tvrtki se ne snalazi i dolazi u krizu, kazao je Škaljić te napomenuo da unutar struke pokušavaju pomoći da se kriza prebrodi, kroz edukaciju. Cilj je novim pristupima i edukacijama racionalizirati proizvodnju. Moramo zajednički djelovati kako bismo pronašli način kako racionalizirati proizvod. Da bismo bili konkurentni i da se ponašamo kao svojevrsni poslovni holding u regiji kako bismo sačuvali cijelu jednu branšu, kazao je Škaljić. Do poskupljenja papira će doći, prema njegovim riječima, zbog nedostatka otpadnog papira, odnosno turbulencija na tržištu celuloze u Europi. Naglasio je da Grupacija grafičke industrije Vanjskotrgovinske komore BiH može utjecati na dva načina.

Načini utjecaja

- Jedan je utjecaj na državu da se smanje opterećenja na printanje. Drugi način je zajedničko djelovanje svih koji se bave ovim poslom na ugovaranju godišnjih ugovora, objasnio je. Priliku za uspjeh na bh. tržištu vidi u tehnologiji i kvaliteti radne snage na ovim područjima. Skup je organizirao Institut za ambalažu i tiskarstvo Zagreb, Tectus d.o.o Zagreb, stručni časopis Croprint, a suorganizator je Mostarski sajam d.o.o. Drena Milijević, ravnateljica Instituta za ambalažu i tiskarstvo iz RH, kazala je da je ovo prvi regionalni skup održan izvan Hrvatske. Skup je okupio brojne izdavače, predstavnike multinacionalnih kampanja lidera u ovoj industriji. Na skupu je predstavljeno sve ono što je trend u grafičkoj industriji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?