Tek pola posla

Europska komisija čeka uhićenje Gorana Hadžića

goran hadžić
Arhiva VL / Branimir Bradarić/VLM
Autor
Stojan de Prato
26.05.2011.
u 16:57

– Stav Europske komisije jasan je: svaku zemlju procjenjujemo isključivo prema njezinim vlastitim zaslugama – naglasila je Butler.

Europska komisija smatra da je za dokaz pune suradnje Srbije s Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu ključno uhititi obojicu preostalih bjegunaca, dakle i Gorana Hadžića, a ne samo Ratka Mladića. Rekla je to Natasha Butler, glasnogovornica europskoga povjerenika za proširenje Štefana Fülea, na vijest iz Beograda o Mladićevu uhićenju. Najraniji rok za novu procjenu ponašanja Srbije u pristupnome postupku je, prema N. Butler, "kraj rujna".

Ona se nije željela osvrtati na mogućnost da nakon Mladićeva uhićenja Britanci ponovno počnu razmišljati o "velikome prasku" na prosinačkome samitu EU, odnosno da tada Hrvatska potpiše pristupni ugovor, Crna Gora otvori pregovore o članstvu, a Srbija dobije kandidatski položaj, za što su se zalagali Britanci i Šveđani, uvjereni da bi takvo simboličko spajanje triju pristupnih postupaka, iako na međusobno vrlo udaljenim razinama "pomoglo učvrstiti postojanost zapadnoga Balkana".

– Stav Europske komisije jasan je: svaku zemlju procjenjujemo isključivo prema njezinim vlastitim zaslugama – naglasila je Butler.

EK-ov izvor je, međutim, upozorio da će "pitanje mogućega kandidatskog položaja za Srbiju ipak ponajviše ovisiti o državama članicama, a neki su njihovi dužnosnici, na primjer bivši nizozemski ministar vanjskih poslova Maxime Verhagen, spominjali isključivo Mladića". Hoće li onda u rujnu Mladićevo uhićenje možda biti dovoljno da se Srbiju pogura naprijed k EU?

– Nemam kristalnu kuglu – odgovorila je Butler. Nizozemski izvori do zaključenja ovoga izdanja nisu odgovarali na novinarska pitanja.

Britanski šef diplomacije William Hague oglasio se priopćenjem:

"Uhićenje Ratka Mladića povijesni je trenutak za područje koje su razdrli odvratni ratovi u devedesetima. Mladić je optužen za užasne zločine počinjene u BiH i ispravno je da ga se sada dovede da se suoči s međunarodnom pravdom. Naše su misli danas s rodbinom ubijenih u opsadi Sarajeva i genocidu u Srebrenici. Čestitamo srbijanskim vlastima na ovome uhićenju, koje je dokaz njihove suradnje s ICTY-jem. Čekamo sada Mladićevo brzo izručenje u Den Haag. Današnji dan trebao bi označiti početak novoga poglavlja za zemlje zapadnoga Balkana", poručio je Hague.

Predsjednik Europskoga parlamenta Jerzy Buzek pozdravlja Mladićevo uhićenje i čestita srbijanskim vlastima te dodaje da ono "daje nov zamah pristupnome postupku Srbije" kao "uvjerljiv dokaz njezinih napora i suradnje s ICTY-jem".

Buzek, međutim, "podsjeća da je Goran Hadžić još na slobodi pa treba poduzeti sve napore da ga se uhiti i privede pravdi".

NATO-ov glavni tajnik Anders Fogh Rasmussen napomenuo je da je Mladić "igrao ključnu ulogu u nekim od najmračnijih epizoda balkanske i europske povijesti" te da "gotovo 16 godina nakon podizanja optužnice za genocid i druge ratne zločine njegovo uhićenje konačno pruža priliku da se izvrši pravda".

Europarlamentarna izvjestiteljica za BiH Doris Pack naglasila je da je "Mladić dugo stajao između Srbije i njezinih europskih težnja te otežavao puno pomirenje u BiH. Srbija je pokazala odlučnost da krene naprijed. Moramo joj to priznati, ali i istodobno jasno reći da u postupku proširenja nema kratica. Očekujemo i napore za izručenje Gorana Hadžića – rekla je Pack.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?