VIJEĆE EU

Europska unija upozorila Dodika da se smiri

Valentin Inzko
Reuters
VL
Autor
Stojan de Prato / Bruxelles
25.01.2010.
u 17:28

Ministri vanjskih poslova EU 27 odlučili su da 2000 vojnika EUFOR-a, pod mandatom UN-a, nastavi u BiH vojnu operaciju ALTHEA i nakon što joj mandat ove godine istekne.

Ministri vanjskih poslova EU 27, okupljeni na prvome redovitom sastanku Vijeća EU za vanjske odnose pod predsjedanjem barunice Catherine Ashton, ustanovili su jučer da se još nisu stekli uvjeti za zatvaranje Ureda visokoga predstavnika / posebnoga predstavnika EU u BiH te su odlučili da 2000 vojnika EUFOR-a, pod mandatom UN-a, nastavi vojnu operaciju ALTHEA i nakon što joj mandat ove godine istekne. Operaciju će dopuniti savjetodavnom misijom, usmjerenom na izgradnju obrambenih sposobnosti BiH. Ministri su također ponovili svoju “punu potporu europskoj perspektivi BiH” te su “podvukli svoju predanost zemaljskoj cjelovitosti i vrhovništvu BiH u skladu s Daytonskim i Pariškim mirovnim sporazumom”.

- Vijeće također izriče svoju punu potporu visokome predstavniku / posebnome predstavniku EU Valentinu Intzku, te poziva sve strane u BiH da poštuju sve odluke koje on donosi i ne pokušavaju se suprotstavljati njegovoj vlasti – zaključili su ministri. Tim su riječima jasno upozorili bosansko-srpskoga vođu Milorada Dodika, koji se referendumom nastoji suprotstaviti Intzku, odnosno međunarodnoj zajednici, da se smiri.

Ključne riječi

Komentara 24

OB
-obrisani-
19:43 25.01.2010.

fiks-pratim te,ali bilo bi vam bolje zajedno....

OB
-obrisani-
18:01 25.01.2010.

Ili ih netko plaća ili se nadaju da će ih neko platiti kad vidi kako su dobri.

OB
-obrisani-
19:08 25.01.2010.

Zeljkoni Mi Hrvati iz BiH necemo praviti Veliku Hrvatsku. Mi Nemamo nista sa komunjarama, niti zelimo zivjeti sa njima u jednj drzavi. Mi pravimo nasu drzavu i Drzavu Hrvata BiH pa nek se zove kako se zove. Samo svoj na svome. Kapitala imamo i ako Bog da od kamena cemo zlato napraviti , jer smo vrijedni i radeni!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?