UPOZORENJE

Federacija BiH i dalje krši Ustav, ne skida se grb

federacija
VL FOTO
22.07.2010.
u 14:40

Više od tri godine nakon što je Ustavni sud BiH donio odluku kojom se ukidaju grb i zastava FBiH, ovaj entitet i dalje krši Ustav BiH

Više od tri godine nakon što je Ustavni sud BiH donio odluku kojom se ukidaju grb i zastava FBiH, ovaj entitet krši Ustav BiH, jer još nije usvojio nove simbole. Doma naroda Parlamenta FBiH Drago Puzigaća istakao je za “Glas Srpske” da se odluke Ustavnog suda moraju poštovati, bez obzira na koji se organ ta odluka odnosi. - Svi izabrani dužnosnici imaju obvezu to uraditi. Ako se odluke Ustavnog suda BiH ne poštuju, zna se koje su procedure Tužiteljstva BiH i ostalih pravosudnih tijela - istaknuo je Puzigaća.

Dodao je da ova situacija nije neobična, jer se “u FBiH i inače događaju čudne stvari” i naveo da se ovo pitanje do izbora vjerojatno neće riješiti. Zastupnik SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Dragan Bauk rekao je da je ovo pitanje bilo na dnevnom redu prošle godine i da se poslije toga o njemu više nije govorilo. - Parlament je tada donio odluku da se o tome izjasni Dom naroda, s obzirom na to da tamo sjede tri, uvjetno rečeno, konstitutivna naroda. Kažem uvjetno, jer Srbi to nisu u Federaciji BiH, oni ovdje nemaju potpunu konstitutivnost, kao što je imaju svi narodi u RS-u - naglasio je Bauk. On je dodao da se Dom naroda još nije izjasnio o tom pitanju.

- Problem je u Bošnjacima, jer njima ne odgovara ni ono što traže predstavnici srpskog niti hrvatskog naroda - kazao je Bauk. Bauk je suglasan s Puzigaćom u vezi s donošenjem odluke prije izbora. - Sumnjam da će do izbora biti donesena ova odluka, s obzirom na to da se sada veoma sporo rješavaju sve točke dnevnog reda koje su u vezi s bilo kojom oblasti. Već uveliko je krenula predizborna kampanja, naglasio je Bauk. Za pripremu novih simbola FBiH zadužena je Komisija za utvrđivanje prijedloga obilježja FBiH. Trenutna obilježja Federacije BiH su grb i zastava BiH. Odluka Ustavnog suda BiH donesena 2007. o ukidanju simbola odnosila se i na simbole RS-a. Za razliku od Federacije BiH, Republika Srpska je svoju obvezu ispunila i ima novi grb i himnu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?