Energetika

Federacija BiH planira gradnju elektrana vrijednu pet milijardi €

Mujezinović
Zvonimir Čorić
14.01.2010.
u 07:57

Vlada BiH, naime, planira potaknuti gradnju šest termoelektrana, 14 hidroelektrana, šest vjetroelektrana i 25 mini hidroelektrana, koje bi u FBiH ukupno trebale proizvoditi 2800 Mwh električne energije.

Više od pet milijardi eura uložit će se u ambiciozan plan gradnje elektroenergetskih kapaciteta u bosanskohercegovačkom entitetu, potvrdili su jučer predsjednik federalne vlade BiH Mustafa Mujezinović i ministar energetike i industrije Vahid Hećo.

Vlada BiH, naime, planira potaknuti gradnju šest termoelektrana, 14 hidroelektrana, šest vjetroelektrana i 25 mini hidroelektrana, koje bi u FBiH ukupno trebale proizvoditi 2800 Mwh električne energije. Gradnja tih objekata trebala bi početi najkasnije 2018., a najdalje se odmaklo s pripremama za hidroelektrane Vranduk i Ustikolina te za dvije termoelektrane u Tuzli i Kaknju.

Gradnja elektroenergetskih postrojenja, međutim, ne znači da će BiH investitorima prodavati bilo koji od svojih prirodnih resursa, naglasio je Hećo.

Komentara 6

BO
bomba
08:35 14.01.2010.

Samo planira. Novinar nema BH entitet, ima BH država sa dva entiteta Federacija BiH i RS. E sad Ti nama reci koji je to bosanskohercegovački entitet?

MI
mickland
08:52 14.01.2010.

bomba, u naslovu ti pise koji je to Entitet... najgore je kad čovjek zeli ispasti pametan, a ispadne glup... j... ga... svima se to moze desiti...

BO
bomba
09:05 14.01.2010.

mickland U zaglavlju naslova piše: Vlada BiH, naime , planira potaknuti ... Da li vlada BiH planira samo u FBiH ili na cijelom teritoriju BiH? To nije vlada BiH, to je vlada FBiH.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?