NOVA KRIZA

Federacija pred bankrotom zbog vojnih stanova

bevanda
VL FOTO
13.08.2010.
u 08:10

Prema prvim procjenama, odluka Suda u Strasbourgu mogla bi iz federalnoga proračuna odnijeti 20 milijuna maraka

Odluka Suda iz Strasbourga o povratu stanova časnicima JNA u BiH ponovno je izazvala krizu u državi. Iako se odluka odnosi na državna tijela, nadležnost je prebačena na entitete, tako da je federalni proračun po tko zna koji put pred kolapsom.

Nova opasnost

Kako nam je rekao federalni ministar financija Vjekoslav Bevanda, ovakva odluka Suda ponovno vraća mogućnost bankrota većeg bh. entiteta. - Nisam u cijelosti upoznat s ovim problemom, ali ono što znam predstavlja opasnost za proračun. Radi se o 20.000 stanova koje bi prema istom principu trebalo vratiti, odnosno isplatiti naknadu za iste. Prema prvim procjenama, radi se o iznosu od oko 20 milijuna maraka. To nije moguće u ovom trenutku, rekao nam je jučer ministar Bevanda. Prema njegovim riječima, nije ovo jedina prijetnja zbog koje bi federalne institucije mogle proglasiti bankrot nego samo jedan od problema s kojima se suočavaju federalne vlasti. - Razloga zbog kojih bi Federacija mogla i trebala bankrotirati je puno, a ovo je samo novi problem u cijeloj priči. Nisam osobno uključen u rješavanje ovog novog problema, ali u sličnim situacija u ministarstvu koje vodim sam angažirao najbolje pravnike koji su u resoru koji vodim i ljudi su rješavali probleme, Nadam se da će isti princip biti i u ovom slučaju te da ćemo uskoro riješiti ovo pitanje, zaključio je ministar Bevanda.

Kolaps neminovan

- Federacija BiH može doživjeti financijski kolaps ako odluka Suda u Strasbourgu u “slučaju Đokić” bude primijenjena na više od 20.000 stanova koji su prije rata bili u vlasništvu Srba, izjavio je federalni premijer Mustafa Mujezinović. Sud za ljudska prava u Strasbourgu odlučio je da BiH Đokiću, bivšem časniku JNA, mora u roku od tri mjeseca, od dana kada presuda postane konačna, isplatiti 60.000 eura na ime materijalne i 5000 eura nematerijalne štete, kao i 200 eura za troškove. Nemogućnost da se Đokiću vrati predratni stan u Sarajevu, prema odluci Suda u Strasbourgu, predstavlja kršenje odredaba Europske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, odnosno kršenje člana koji se odnosi na pravo na imovinu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?