NEPLAĆENE KAZNE

Fiktivno prebacuju auto na rođakada mogu obaviti registraciju

špica
mw.nl
13.02.2012.
u 10:31

Policajci najčešće izriču prekršajne naloge vozačima zbog prebrze vožnje i nepropisnog parkiranja

Ogroman broj prekršajnih naloga izdanih nesavjesnim vozačima nikada ne bude realiziran, odnosno naplaćen. Domišljatost prekršitelja i zakonske nedorečenosti glavni su razlog ovakvog stanja.

Fiktivne adrese

Tisuće odluka o zabrani upravljanja vozilima nikada ne budu realizirane, jer policija ne može uručiti pozive na fiktivne adrese vozača. Uz ovaj, postoji još nekoliko načina na koje prekršitelji prometnih pravila izbjegavaju suočavanje sa zakonom predviđenim sankcijama, pa čak i kada su od policije uhvaćeni u činjenju teških prekršaja. Skoro sva ministarstva unutarnjih poslova u BiH bilježe konstantan porast broja izricanja sankcija i zaštitnih mjera zabrane upravljanja motornim vozilima, ali i probleme s izvršavanjem ovih sankcija, što se najčešće odnosi na privremeno oduzimanje vozačke dozvole. Određeni broj osoba kojima je izrečena sankcija nema položen vozački ispit ili ne posjeduje CIPS-ovu vozačku dozvolu, tako da prema njima, također, nije moguće izvršiti zaštitnu mjeru. Sve je veći broj i onih koji se koristi time da daju lažne izjave o gubitku vozačke dozvole prilikom uručenja zaključka o oduzimanju dozvole, pa zbog toga nije moguće ni izvršiti nalog.

Ima i onih počinitelja prekršaja koji imaju nevažeću vozačku dozvolu jer nisu izvršili zamjenu stare dozvole za novu, kao i osoba koja prijave nestanak vozačke dozvole i promijene općinu prebivališta, a nisu podnijeli zahtjev za izdavanje vozačke dozvole u bazi CIPS-a.

Članovi obitelji

Kako nije moguće registrirati vozilo prije izmirenja dugovanja po prekršajnim nalozima, u posljednje vrijeme među prekršiteljima je popularna fiktivna prodaja vozila, i to uglavnom između članova obitelji. Vozilo “prijeđe” u vlasništvo člana obitelji koji nema izrečene sankcije i tako se bez problema registrira.

Zabrinjavajuće je što u ovim poslovima nekada sudjeluju i agenti osiguravajućih kuća. Samo u Sarajevu godišnje nije moguće izvršiti trećinu, odnosno više od 3300 prekršajna naloga koji se odnose na potpunu zabranu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?