Akcija Offside

Formula namještanja: Vratar, dva stopera i barem dva veznjaka

Jasmin Agić
Foto: Marko Lukunić
1/5
07.12.2010.
u 07:45

Za rabotu od pet milijuna kuna vratari su bili najvažniji jer se najčešće trebalo gubiti.

Dugogodišnje priče o tome kako nam je nogomet kaljuža u kojoj se odvijaju različite kriminalne djelatnosti poput namještanja utakmica sada su dobile i službenu potvrdu. Naime, USKOK je danas, poslije šest mjeseci istrage, podigao optužnicu u slučaju Offside kojom se 21 osoba, među kojima su i nogometaši, sportski direktori, treneri i menadžeri terete za namještanje 11 utakmica Prve hrvatske nogometne lige, pri čemu su klađenjem na takve namještene rezultate zaradili najmanje pet milijuna kuna.

 Dugogodišnji trener
Kao čelne ljude toga prljavog posla USKOK je optužio Vinka Šaku (49), nogometnog trenera koji je nekada radio i u Dinamu, te slovenske državljane Dinu Laliča (36) i Admira Suljića (29). Njih su trojica, kako ih se tereti, organizirali grupu, s tim da je svatko od njih imao točno određenu ulogu.

Šaka je kao dugogodišnji nogometni djelatnik te dobar poznavatelj prilika u hrvatskome nogometu prilazio pojedinim igračima, uglavnom iz NK Croatia Sesvete, NK Varteksa i NK Međimurja te od njih tražio da mu pomognu u namještanju utakmica.

Lalič i Suljić bili su pak zaduženi za pribavljanje početnih financijskih sredstava, a sve to radili su u dogovoru s kineskim državljaninom Denom, koji tijekom istrage nije identificiran.

Spomenuta trojka, koja je još u istražnom zatvoru te za koju USKOK predlaže produljenje istražnog zatvora, o čemu će se odlučivati ovaj tjedan, u Hrvatskoj je “surađivala” s nogometašima Zoranom Ivančićem (35), Miljenkom Mumlekom (38) i Andrijom Balajićem (38) iz NK Varteksa, Marijem Darmopilom (30), Danijelom Mađarićem (36) i Nikolom Melnjakom (29) iz NK Međimurja te s Marijem Čizmekom (35), Darijem Šuškom (23), Ivanom Banovićem (26), Jasminom Agićem (36), Sašom Musom (29), Markom Gujom (20), Antom Pokrajčićem (25) i Miljenkom Bošnjakom (23) iz NK Croatia Sesvete.

Osim njih, optuženi su i Goran Jerković (45), trener NK Croatia Sesvete, Tomislav Zubak (29), sportski direktor toga kluba te Mario Marenić (41), menadžer.

Svi oni terete se za različita djela (primanje mita, davanje mita, prijevaru, protuzakonito posredovanje...) koje su počinili od ožujka do svibnja ove godine, i to tako što su prema prijašnjem dogovoru uplaćivali uloge na kladionicama na unaprijed dogovorene i namještene rezultate. Cijena utakmice bila je između 20.000 i 45.000 eura, a sudionici namještanja poslije dogovorenih poraza dobiveni su novac dijelili između sebe. Da je bila riječ o sofisticiranoj prijevari svjedoči i to što su optuženici pri dogovoru o namještanju utakmica posebno vodili računa o rasporedu igrača unutar momčadi.

Kuleni i portiri kao šifre
Za uspješan “posao” tako je bilo bitno na svoju stranu pridobiti vratara, dva obrambena igrača – stopera te još najmanje dvojicu ili više veznih igrača. Tako se postupalo jer se uglavnom dogovaralo da se namještena utakmica izgubi sa što više golova, pa su stoga Šaki i društvu za uspješnost “posla” najbitniji bili obrambeni igrači, a posebno vratari.

No od cijele te rabote zapravo je strašniji motiv koji je pojedine igrače natjerao da učine takvo što. Kako su pojedini od njih iskazivali tijekom istrage, motiv im je bio novac jer u pojedinim klubovima nogometaši nisu primili plaću i po sedam-osam mjeseci. Sve to znao je Šaka, što mu je olakšalo pristup pojedinim nogometašima i dogovaranje posla. Sudionici ove ružne nogometne priče neko su vrijeme tajno praćeni i prisluškivani, a očito svjesni toga, u telefonskim su se razgovorima služili šiframa. “Kulen” je tako bio pojam koji je označavao 1000 eura, “portir” je bio pojam za golmana, a za opisivanje cijene utakmice govorilo se da je “auto prešlo 40.000 tisuća”, što je u prijevodu značilo da utakmicu treba platiti 40.000 eura.

Da je ipak bila riječ o izrazito unosnu poslu, u kojem se može više nego dobro zaraditi, svjedoči i to što je jedan od optuženika od tako zarađena novca kupio stan u Zagrebu, koji je upisan na ime njegove supruge.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije