Borbe se nastavljaju

Gadafi poručio: Libiju ću pretvoriti u vulkane, lavu i vatru

Tripoli (1)
Foto: Reuters
1/6
24.08.2011.
u 09:39

Odluči li napustiti Libiju, pukovnik će, zbog dobrih odnosa s predsjednikom Robertom Mugabeom, u Zimbabweu dobiti azil

Libijski pobunjenici doslovno su pregazili Gadafijevu utvrđenu palaču u glavnom libijskom gradu nakon žestokih borbi s pristašama libijskog vođe. Provalili su kroz ulazna vrata palače, a neki od njih, kako javlja Al Jazeera, uspjeli su ući u vladino sjedište u Tripoliju. Dok je odzvanjala slavljenička rafalna paljba, pobunjenici su navodno opljačkali oružarnicu smještenu u palači, a jedan od pobunjenika snimljen je kako nogom udara dijelove slomljene statue Muammara Gadafija.

Lokalna radijska postaja objavila je Gadafijevu audioporuku u kojoj tvrdi kako je njegovo povlačenje iz dosadašnjeg uporišta samo "taktički potez nakon što je palača sravnjena stalnim zračnim napadima NATO-a". Istu Gadafijevu poruku nedugo zatim objavile su i lokalne televizijske postaje te je u izvještajima najavljeno kako je Gadafi obećao "mučeništvo" ili pobjedu u svojoj borbi protiv snaga NATO-a. Njegov glasnogovornik Mousa Ibrahim kasnije je objavio da je libijski vođa spreman odolijevati pobunjenicima još mjesecima, ili čak i godinama, te obećao kako će Libiju pretvoriti u "vulkane, lavu i vatru".

Dodao je i kako su Gadafijeve snage zarobile četvoricu visokopozicioniranih Katarana i jednog državljanina Ujedinjenih Arapskih Emirata te kako pobunjenički vođe neće dugo uživati u miru ako krenu prema Tripoliju s istoka iz smjera Bengazija.

U međuvremenu, vođa pobunjenika objavio je kako je 400 ljudi ubijeno, a 2000 ranjeno u zadnja tri dana. Mustafa Abdel Jalil, predsjednik Nacionalnog tranzicijskog vijeća, kazao je da su pobunjenici uhitili 600 Gadafijevih boraca, ali kako bitka neće biti gotova dok sam libijski vođa ne bude pronađen i zatvoren.

Borbe u Tripoliju i dalje se nastavljaju, a osim Gadafijeve palače, pobunjenici su osvojili i Abu Salim, najsnažnije Gadafijevo uporište u gradu.

Uza sve napore, pobunjenici još uvijek nisu uspjeli otkriti gdje se nalazi libijski vođa, ali prema izjavama predsjednika Svjetske šahovske federacije Kirsana Ilyumzhinova, Gadafi je "živ i zdrav, i ne planira napustiti Libiju".

- Ne vjeruj lažljivim izvješćima zapadnjačkih medija - kazao je u telefonskom razgovoru Gadafi Ilyumzhinovu u utorak.

Prema nekim teorijama, odluči li napustiti Libiju, Gadafi bi, zbog odličnih odnosa s predsjednikom Robertom Mugabeom, mogao dobiti azil u Zimbabweu.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije