po brzom postupku

Gadafijev pokop danas, a sutra objava oslobođenja Libije

gadafi ubijen (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
21.10.2011.
u 09:03

Libijci bi, tvrde, bili sretniji da je Gadafi uhićen živ kako bi odgovarao za svoje zločine

Beživotno tijelo Moamera Gadafija bit će polegnuto u zemlju na tajnom pokopu.

– Vrijeme je za početak nove Libije, ujedinjene Libije – smatra premijer Nacionalnog prijelaznog vijeća Mahmoud Džibril i dodaje: – Jedan narod, jedna budućnost!

Oslobođenje upravo te ujedinjene nove Libije bit će objavljeno sutra, javlja Reuters, a s tim počinje i otkucavati vrijeme za pripremu novih izbora.

Libijski veleposlanik u SAD-u tvrdi da bi Nacionalno vijeće i Libijci bili sretniji da je Gadafi uhićen živ kako bi odgovarao za svoje zločine.

Pukovnik Moamer Gadafi rođen je u Sirtu i, kada je zavladao Libijom, od nevažnog ribarskog sela pretvorio je taj grad u drugi najvažniji u zemlji. Jučer, nakon brutalnog, ali beznadnog zadnjeg pokušaja otpora, Sirt je postao i mjesto gdje je umro.

Protekla tri tjedna, dok još nije bilo poznato gdje se točno nalazi Gadafi, borci nove libijske vlade bili su zbunjeni upornošću i stalnim otporom malobrojnih Gadafijevih pristaša preostalih u njegovu rodnom gradu. Zarobljeni u priobalnom području širokom samo nekoliko stotina metara odbili su se predati čak i kada se pobjeda snaga Libijskog prijelaznog vijeća činila neizbježnom.

Čini se da je svijet dobio svoj odgovor. Ti su borci branili svog vođu.

Polugolo i okrvavljeno Gadafijevo tijelo kao ratni plijen dostavljeno je u Misratu, grad zapadno od Sirta, koja je zbog opsade i mučenja koja su provodili Gadafijevi sljedbenici simbol pobunjeništva.

Nekoliko je verzija kako je skončao jedan od najdugovječnijih diktatora koji je Libijom čeličnom rukom vladao pune 42 godine. Prema jednoj verziji, u noge ranjenoga Gadafija slučajno su tijekom pretrage podzemnih tunela sagrađenih ispod grada pronašli pobunjenici koji su zapucali čim su ga vidjeli, a prema drugoj uhićen je živ te je ubijen u unakrsnoj vatri snaga Prijelaznog vijeća i njegovih lojalista.

Sve o jučerašnjim događajima u Sirtu možete pročitati ovdje.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?