svijet u šoku

Gadafijev sin Khamis ipak živ, a Saif mučen i osakaćen?

Gadafi
Reuters/PIXSELL
23.11.2011.
u 10:35

Libija sastavila novu vladu, zastupljene sve regije i ideologije čije suparništvo prijeti stabilnosti zemlje

Najmlađi sin ubijenog libijskog vođe Moamara al-Gadafija, Khamis, čija je smrt bila objavljivana nekoliko puta od sukoba u Libiji, navodno je ipak živ, potvrdio je čelnik ministarstva obrane.

Čini se da su tu informaciju dobili od njegova brata Saifa al-Islama, javlja Hindustan Times, koji je u subotu uhvaćen na jugu Libije.

Snage Nacionalnog prijelaznog vijeća locirale su Khamisa u Terhouni, oko 90 kilometara jugoistočno od Tripolija, i najavljuju da će ubrzo i on biti uhvaćen.

Nakon informacija o tome da je Khamis živ, svijet se zabrinuo zbog načina na koji su snage NPV-a došle do te informacije. Naime, na posljednjim fotografijama Saif al-Islama vidljivo je da nema tri prsta desne ruke.

Liječnik Andrey Murkhovsky koji je pregledao Saifove rane pri dolasku u Zintan podupro je svjetske sumnje potvrdivši kako je vrlo moguće da su njegove ozljede nastale nakon uhićenja. Naime, iako je sam Saif potvrdio da je ozlijeđen u napadu NATO-a, Murkhovsky sumnja u to.

Kada je pukovnik Gadafi ubijen među pobunjeničkim snagama, pojavile su se glasine da je i Saif uhvaćen te kako su mu odrezani prsti zato što je često pobunjenicima u svojim javnim istupima arogantno prijetio prstom.

Kada je konačno i službeno uhićen, prsti su mu bili unakaženi, odsječeni su mu vršci palca, kažiprsta i srednjeg prsta, a rane su bile u "neredu".

– Rekao mi je da je ranjen u raketnom napadu tijekom bombardiranja. Moguće je, ali čudno je to što na tijelu nema drugih ozljeda – kazao je doktor Murkhovsky, prenosi DNA India.

I dok se svijet pita jesu li ovakvi događaji znak da će Libijom zavladati bezvlađe, privremena vlada imenovala je novi kabinet. Javnost se pomalo iznenadila nekim od novih članova vlade, ali najvjerojatnije je riječ o pokušaju smirivanja trzavica među regionalnim frakcijama.

– Cijela je Libija zastupljena – kazao je, javlja Al Jazeera, libijski premijer, Abdurrahim El-Keib te dodao da nitko ne može reći kako vladu ne sačinjavaju predstavnici svih regija.

Tijekom sastavljanja vlade NPV imao je težak zadatak pomirivanja regionalnih i ideoloških interesa čije suparništvo prijeti krhkoj stabilnosti zemlje samo tri mjeseca nakon završetka 42-godišnje Gadafijeve vladavine.

El-Keib će voditi vladu sastavljenu od 24 člana čija će ministarstva uključivati i ministarstvo mučenika, ranjenih i nestalih osoba te ministarstvo civilnog društva.

– Ova privremena vlada želi postići sljedeće: sigurnost, stabilnost i povratak normalnom životu pružajući osnovne društvene usluge kao što su povratak djece u škole i isplatu plaća – piše u priopćenju nove vlade.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?