KRIZA U BIH

Godina prosvjeda

neredi
VL FOTO
29.12.2011.
u 10:07

Vlada je potpisala zaključke o suradnji sa sindikatom, ali će štrajkova biti

Umirovljenici, djelatnici državne uprave, razvojačeni branitelji, poljoprivrednici, prosvjetari, ratni i civilni invalidi, samo su dio bh. populacije koja je u narednoj 20012. godini najavila masovne prosvjede, ukoliko vlast bude kresala njihova primanja, ili ne bude ispunila dana obećanja.

Štrajk državne uprave

Godinu masovnih prosvjeda, otvorit će brojna umirovljenička populacija, koja se ovih dana uzbunila nakon izjave federalnog ministra financija Ante Krajine, da bi moglo doći do smanjenja njihovih i onako mizernih mirovina. Iako su ministrovu izjavu demantirali iz Mirovinskog fonda Federacije BiH, ističući kako ne bi trebalo doći do nikakvog smanjenja mirovina, brojne umirovljeničke udruge ipak se spremaju za prosvjede. Do njih će kako kaže predsjednik Saveza penzionera/umirovljenika FBiH Omer Omerefendić doći u slučaju da Federalna vlada, ne održi obećanje po kojem se u mirovine iduće godine neće dirati.

Sindikat i Vlada FBiH

Prosvjede u idućoj godini najavljuje i umirovljeni vojnici koji su u Oružane snage BiH, došli iz VRS-a, HVO-a i Armije BiH. Pravo na umirovljenje stekli su na temelju zakona usvojenog prošle godine, ali mirovine još nisu primili. I poljoprivrednici će izići na ulice, ukoliko Vlada Federacije BiH u budućem proračunu reducira financijska sredstva za poljoprivredu, o čemu se vodi oštra polemika unutar platformaške koalicije. Ako federalna vlast, usvoji odluku po kojoj će osnovica za plaću biti smanjena na 315 KM, Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u Federaciji BiH, donijet će odluku o pokretanju generalnog štrajka na svim razinama vlasti. Kako Federalna vlada zbog smanjenja proračunske potrošnje mora dirnuti u plaće državnih službenika, generalni štrajk i ulični prosvjedi su sasvim izvjesni za početak godine. U štrajk i prosvjede idu i prosvjetari, medicinski radnici, pa i sveučilišni profesori iz javnih sveučilišta. Iako su prije 15-ak dana predstavnici Samostalnog sindikata BiH održali “pomirbeni” sastanak s predstavnicima platformaške vlasti, na kojoj je donesen zaključak o suradnji i stalnoj koordinaciji, val štrajkova i prosvjeda su već sada neminovnost. Neki su ovaj sporazum nazvali samo kupovinom vremena.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?