Nakon regije

Gorivo jeftinije za 5 feninga, gdje je sada domino-efek

Gorivo
17.05.2012.
u 11:11

Pojeftinjenje je uslijedilo nakon smanjenja cijene barela sirove nafte na svjetskom tržištu, što se odrazilo i na rafinerijske cijene u BiH

Nakon nedavnog pojeftinjenja goriva u Bosni i Hercegovini, a nakon četiri mjeseca stalnog rasta, u udruženjima naftaša u RS-u i FBiH očekuju da će se nastaviti trend pada cijena.

Od ovog vikenda

Na benzinskim crpkama u Federaciji BiH cijene svih vrsta naftnih prerađevina od vikenda bi trebale biti snižene za najmanje pet feninga, potvrđeno je u Udruzi prometnika naftnih prerađivača FBiH. Ovo pojeftinjenje goriva je drugo za mjesec dana, nakon što je cijena od početka godine stalno rasla. Prema informacijama iz te udruge, smanjenjem rafinerijskih cijena stvoreni su uvjeti i za smanjenje cijena naftnih prerađevina i u maloprodaji na tržištu Federacije BiH. Na benzinskim crpkama u RS-u još jučer je benzin jeftiniji za pet, a dizel-gorivo za četiri feninga po litri. Predsjednik Udruge uvoznika i distributera nafte i naftnih prerađevina RS-a Vukašin Vojinović potvrdio je da se cijena nafte, odnosno bezolovnog benzina kreće od 2,30 do 2,35 KM po litri, a “super benzina“ oko 2,40 KM. Vojinović je početkom svibnja i najavio ovo pojeftinjenje cijene goriva u RS-u, imajući u vidu da je potražnja pala, a ponuda se povećala, te dodaje da je ono uslijedilo i prije nego što se očekivalo. Cijene goriva u Bosni i Hercegovini od početka ove godine rasle su u nekoliko navrata. U ožujku su “preskočile” neslavni rekord iz 2008. godine kada je za litru eurodizela bilo potrebno izdvojiti 2,50 KM. Bezolovni motorni benzin od 98 oktana u jednom trenutku dostigao je 2,65 KM.

Najniže od prosinca 2011.

Pojeftinjenje je uslijedilo nakon smanjenja cijene barela sirove nafte na svjetskom tržištu, što se odrazilo i na rafinerijske cijene u BiH. 
Barel sirove nafte pojeftinio je na londonskom tržištu 1,83 dolara i njime se trgovalo po 110,43 dolara. Na američkom tržištu cijena barela pala je na 93,98 dolara, što je njezina najniža razina od 19. prosinca 2011. godine. Iz Udruge potrošača poručuju kako se povećanje cijena većine artikala pravdalo skupljim gorivom te očekuju pad cijena i ostalih proizvoda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?