novo suđenje

Govedarica: Svi su u vojsci znali za Mladićevo skrivanje

ratko mladić (1)
AFP/PIXSELL
22.12.2011.
u 12:11

Zaduženje 30. kadrovskog centra, kojemu je i Govedarica pripadao, bilo je čuvanje kuće haaškog optuženika

Blagoje Govedarica, bivši stariji vodnik Vojske Jugoslavije, koji je optužen kao jedan od jataka Ratka Mladića, rekao je da su svi u vojarni Topčider u Beogradu znali da je zaduženje 30. kadrovskog centra, kojemu je on pripadao, čuvanje kuće haaškog optuženika, piše beogradski Blic.

– Bio sam posljednja karika u zapovjednom lancu i nije bilo nižih časnika od mene. Postupao sam prema zapovijedima i pravilima službe i svi su iznad mene znali da smo stacionirani u vojarni i koja su naša zaduženja – rekao je Govedarica u Prvom osnovnom sudu na početku novog suđenja desetorici optuženih za skrivanje Mladića od 2002. do 2006.

Njegov odvjetnik Nebojša Milosavljević rekao je da oni tijekom cijelog postupka ustraju na tome da je njegov branjenik “bio posljednji u hijerarhiji i postupao prema zapovijedima, tako da je besmisleno njemu suditi kada su svi u zapovjedništvu znali da čuvaju Mladićevu kuću, od, kako im je rečeno, lovaca na glave”. Optuženi Govedarica potvrdio je da je bio zadužen za raznošenje hrane i da se mijenjao s još jednim pripadnikom Vojske Miloradom Kovačevićem na svakih 15 dana.

– U topčidersku vojarnu ulazili smo vozilima koja su imala oznake da nas ne zadržavaju na rampi, a mi smo imali vojne knjižice i iskaznice Vojne policije – rekao je Govedarica na raspravi.

Optuženi za skrivanje Mladića Branislav Ivanović na sudu je opisao kako je s majkom koja je čistila po kućama išao jednom do jednog stana u Beogradu i u njemu je vidio Ratka Mladića. On se pozvao na zakon da ne mora svjedočiti protiv majke koja je u međuvremenu umrla, ali je zanijekao da joj je pomagao. Govedarica je kao neposredno nadređenog spomenuo Branislava Puhala koji je bio obuhvaćen istragom protiv viših časnika među kojima su bili generali Nebojša Pavković, načelnik Generalštaba, i Aco Tomić, šef sigurnosne službe Vojske, ali je istraga obustavljena 2006. Puhala se može vidjeti najčešće na slikama uz Mladića pa i na onima snimljenima nakon pada Srebrenice.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?