Državni Parlament

Građani i udruge moći će predlagati zakone Parlamentu

Parlament
26.10.2012.
u 09:45

Svoje inicijative građani bi dostavljali Kolegiju Doma

Poslovnici oba doma državnog Parlamenta uskoro bi mogli pretrpjeti značajne promjene koje će se odraziti i na način rada najvišeg zakonodavnog tijela u Bosni i Hercegovini.

Konačna rješenja

Iako su različita povjerenstva u više navrata radila na pripremi izmjena poslovnika Zastupničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, čini se kako će u predstojećem periodu taj posao biti priveden kraju. Ustavnopravna povjerenstva oba doma pokrenula su aktivnosti, a prijedlog je da posebno ad hoc povjerenstvo ponudi konačna rješenja. Neke od izmjena koje bi se mogle naći u poslovnicima tretiraju i odnos zastupnika, odnosno izaslanika, prema svojim obvezama u Parlamentu. Jednom od predloženih izmjena se propisuje da pet dana prije održavanja sjednice izaslanik, koji je spriječen nazočiti sjednici Doma ili povjerenstva čiji je član, ili koji mora napustiti sjednicu za vrijeme njenog trajanja, pismeno obavijesti predsjedatelja i navede razloge odsutnosti. Time bi se konačno stalo u kraj neodgovornom odnosu prema poslu za koji su parlamentarci itekako dobro plaćeni. Razmatra se i mogućnost većeg sudjelovanja civilnog sektora u radu parlamentarnih povjerenstava. Tako bi zasjedanjima parlamentarnih povjerenstava ubuduće mogli nazočiti i građani i njihove udruge, ali naravno bez prava glasa. Ipak, jedna od najvažnijih izmjena bila bi ona po kojoj bi građani i njihove udruge ubuduće mogli biti predlagači zakona. Svoje inicijative građani bi dostavljali Kolegiju Doma.

Novi prijedlog

Inicijativu za donošenje zakona Kolegij bi potom dostavljao nadležnom radnom tijelu i Vijeću ministara BiH, radi davanja mišljenja koje mora stići u roku od 30 dana. Ako dosadašnji prijedlozi za izmjene poslovnika budu prihvaćeni, zajedničke sjednice oba doma državnog Parlamenta održavale bi se znatno češće. Sadašnje rješenje predviđa da se ovakva zasjedanja održavaju jednom u šest mjeseci, a prijedlog je da se uvede praksa zasjedanja svaka tri mjeseca. Parlamentarci su već godinama nezadovoljni ponašanjem ministara koji rijetko nazoče sjednicama domova, pa čak i kada su na dnevnom redu pitanja iz njihove nadležnosti. Po novom prijedlogu, predsjedatelj Vijeća ministara BiH bio bi dužan osigurati nazočnost svih ministara, a posebno onih čija su resorna ministarstva dobila pitanja izaslanika. U slučaju eventualne spriječenosti ministara, predsjedatelj je dužan u pisanoj formi izvijestiti prošireni kolegij u roku od sedam dana do dana održavanja sjednice.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?