GDJE SE LIJEČIMO?

Građani koji imaju osiguranje idu u privatne ordinacije

doktori
14.02.2012.
u 10:46

Centar za humanu politiku došao je do podataka da 53 posto građana u Bosni i Hercegovini, koji imaju obavezno zdravstveno osiguranje, koristi usluge zdravstvene zaštite u privatnim ustanovama koje plaćaju po punoj cijeni

Da je BiH država apsurda dokazalo se i na primjeru sustava zdravstvene zaštite. Zdravstveni sektor BiH sastoji se od 280 javnih zdravstvenih ustanova, 63 doma zdravlja, 16 bolnica i dva klinička centra tercijarne razine.

Broj privatnika nepoznat

Broj privatnih zdravstvenih ustanova je nepoznat zajedno s podatkom koliko se izdvaja u ovom sektoru. Ako se ovaj broj formiranih zdravstvenih institucija pomnoži s novčanim iznosom koji se izdvaja, dobije se iznos od 1231 milijardu KM ili šest posto bruto društvenog proizvoda za javno zdravstvo. 

Kako se navodi u jednom od provedenih istraživanja u BiH, najveća izdvajanja za javno zdravstvo su u sarajevskoj i tuzlanskoj županiji. Doprinosi za zdravstveno osiguranje čine 95 posto svih prihoda u fondovima za zdravstveno osiguranje, što znači da građani vlastitim sredstvima, u vidu doprinosa na plaće, financiraju zdravstveni sektor.

U isto vrijeme, prema određenim istraživanjima, 65 posto svih troškova u okviru zdravstvenog sektora otpada na troškove administracije.

Nema kadra

U izvješću o ostvarenom napretku u pristupu zdravstvenoj zaštiti u privatnom sektoru za osigurane sobe u BiH, Centar za humanu politiku došao je do podataka da 53 posto građana u Bosni i Hercegovini, koji imaju obavezno zdravstveno osiguranje, koristi usluge zdravstvene zaštite u privatnim ustanovama koje plaćaju po punoj cijeni. Prilično veliki broj građana u Bosni i Hercegovini, njih 44 posto, koji imaju obavezno zdravstveno osiguranje, smatra da su zdravstvene usluge u privatnim i javnim ustanovama približno istog kvaliteta

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?