PLJAČKA

Građani ostaju bez milijuna KM zbog zaokruživanja cijena

trgovina-novi
Arhivska fotografija
22.09.2010.
u 08:15

Jedan trgovački centar dnevno zaradi 2000 maraka na zaokruživanju cijena

Građani BiH godišnje plate milijune maraka za nešto što nisu potrošili. Zaokruživanje cijena na veću brojku već godinama je praksa u svim trgovinama i trgovačkim lancima, a ista praksa je i kod svih telekom-operatera te ostalih tvrtki kojima upravlja država.

Velike razlike

- Prema našim posljednjim analizama, jedan trgovački centar dnevno zaradi oko 2000 maraka na temelju zaokruživanja cijena. Na proizvode se stavljaju cijene koje se ne mogu točno platiti i onda se građanima obračunavaju veće cijene. Možete samo zamisliti što se onda događa u telekomunikacijama. Istu praksu imaju i sve elektroprivrede u BiH - rekao nam je tajnik Udruženja potrošača BiH Mensud Lakota. On je još jednom pozvao sve nadležne institucije u državi da se pozabave ovim problemom jer potrošači gube velika novčana sredstva, a taj novac u konačnici uglavnom završava izvan granica BiH. - Kada se gleda po pojedincu, ti iznosi nisu veliki. Ali kada u jedan objekt dnevno uđe 7-8 tisuća ljudi, nije teško zbrojiti koliko se novca uzme na ovaj način - naglasio je naš sugovornik.

Poštivanje zakona

Lakota je još jednom pozvao na primjenu zakona kojim se zabranjuje stavljanje cijena na proizvode kao što su 9,99 i slično. -Naši političari su vjerojatno taj zakon prepisali od nekih zapadnih zemalja i sada je on mrtvo slovo na papiru. Ne primjenjuje se, inspekcije ne rade svoj posao. Netko bi u ovom slučaju trebao snositi odgovornost. Možda bi trebalo račun uputiti službama koje su nadležne za ovakve slučajeve, a ne rade svoj posao. Taj novac treba vratiti u džepove građana - zaključio je Lakota. Naravno, novac koji je na ovaj način otet građanima BiH, nikada neće biti vraćen, a samo se možemo nadati da će državne institucije početi raditi svoj posao i spriječiti daljnju pljačku bh. potrošača.

Ključne riječi

Komentara 1

AN
antonio82
17:36 23.09.2010.

ne mogu skontati nikako kako dnevno 2000KM , pa zaokružuju se računi. pa da bi za jedan dan pukli 2000KM trebali bi imati 50.000 računa na kojem bi ukrali po 4 feninga. a sad će nam sve cijene zaokružiti na gore pa ćemo ove iz udružnja moliti da nas više ne brane

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?