Suđenje Mladići

Granata koja je počinila masakr u Sarajevu, proizvedena u Valjevu!

ratko mladic
Reuters/PIXSELL
27.08.2013.
u 19:42

Prema optužnici, tu granatu koja je ubila 43 osobe, ispalila je Mladićeva Vojska Republike Srpske.

Na današnjem nastavku suđenja Ratku Mladiću (70) u Haagu, svjedok optužbe Emir Turkušić izjavio je da je minobacačka granata koja je u kolovozu 1995. ispred tržnice Markale u Sarajevu ubila i ranila više od stotinu ljudi, bila proizvedena u Krušiku u Valjevu, javljaju mediji u Srbiji.

Prema optužnici, tu granatu koja je ubila 43 osobe, ispalila je Mladićeva Vojska Republike Srpske. Mladić je optužen i za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih općina, za progon muslimana i Hrvata širom BiH i za uzimanje za taoce pripadnika mirovnih snaga UN-a, 1992. – 1995.

Svjedok Emir Turkušić sudjelovao je u istrazi te i drugih eksplozija u Sarajevu 1994. – 1995., kao član Odjeljenja za protueksplozijsku zaštitu MUP-a BiH i prema njegovu svjedočenju, stabilizator minobacačke granate nađen na tlu nakon eksplozije ispred Markala, nosio je oznaku KV-9307, što znači da je projektil bio proizveden u valjevskom Krušiku srpnja 1993., a istu oznaku imale su još četiri granate koje su pale istog dana u Sarajevu, stotinjak metara od Markala. Istragom su, posvjedočio je Turkušić, bili utvrđeni "smjer i kut leta granate koji su pokazali da je projektil bio ispaljen s položaja VRS-a, udaljenog 2.400 metara".

Dodao je kako se točno mjesto ispaljenja moglo utvrditi jedino radarom. Svjedok, koji je sudjelovao na očevidima "više stotina eksplozija u Sarajevu" potvrdio je da su projektili ispaljeni s položaja VRS-a padali uglavnom na civilne objekte.

>> U srcu Trebinja turistima prodaju knjigu Ratka Mladića

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije