GOSPODARSTVO

Grbešić preuzeo Kandit

grbesic
VL FOTO
23.05.2011.
u 09:17

Mepas odmah kreće u nove investicije u Kanditu i s novim brendovima

Tvrtke Mepas i Kandit Grupa iz Osijeka sklopili su predugovor o prijenosu i preuzimanju poslovnih udjela kojim Mepas postaje 100-postotni vlasnik Kandita, a vrijednost transakcije iznosi šest milijuna eura, objavili su iz Grupe Mepasa. Mepas odmah pristupa integraciji Kandita u poslovni sustav svoje konditorske grupe, čime će doprinijeti konsolidaciji konditorskog tržišta u Hrvatskoj. Odmah po preuzimanju kreće proces ulaganja u tehnološki razvoj Kandita i njegovih brandova, kao i jačanje tržišnih udjela Kanditovih proizvoda na hrvatskom i izvoznim tržištima, što će jamčiti i očuvanje radnih mjesta i socijalnih prava radnika Kandita, ističu iz Mepasa.

Ozbiljan igrač

Širokobriješki Mepas u vlasništvu Mirka Grbešića za šest milijuna eura kupio je osječki Kandit za proizvodnju bombona i čokolade.

- Mi imamo vrlo razvijenu proizvodnju keksa i vafla u Koestlinu, a s Kanditom iz Osijeka i njihovom proizvodnjom bombona i čokolade ćemo ojačati naš kontitorski biznis. Na taj način postajemo ozbiljan igrač na konditorskom tržištu Hrvatske i regije - komentirao je za Večernjak Grbešić koji postupno slaže kamenčiće svoje respektabilne poslovne grupacije. Potpisi su već stavljeni na predugovor o prijenosu i preuzimanju poslovnih udjela u Kanditu, a o tome je u posljednjim minutama prije zatvaranja izvijestila i Zagrebačka burza.

- Kandit Premijer, odnosno Šećerana uz dvije farme, svinjogojsku Lipovača-Prkos i Novu mliječnu farmu Holstein, ostaju i dalje članice Kandit grupe jer su one vezane uz agrar i prehrambenu industriju. To je, uostalom, i naš core business. Na taj ćemo se način najbolje fokusirati na ono što znamo – rekao je Ilija Nedić, predsjednik uprave Kandit grupe koju je prošle godine preuzelo osječko Žito Marka Pipunića.

Ojačanje tržišta

O prodaji osječke tvornice čokolade u Žitu se razmišljalo od prvoga dana i na tome se, kako potvrđuje Nedić, radilo, pa je ovo rezultat svega toga. Predugovorom o prijenosu i preuzimanju poslovnih udjela definirana je i socijalna klauzula kojom će se zaštiti postojeća radna mjesta. Inače, svoje udjele u Kanditu Grbešić je imao već ranije i to preko bjelovarskog Koestlina. Danas Mepas s Koestlinom i Kanditom zauzima prvo mjesto u izvozu keksa i srodnih proizvoda, vafla na području bivše državne zajednice i ostalih zemalja, dok u Hrvatskoj zauzima prvo mjesto u prodaji keksa, a drugo u prodaji vafla.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?