Nove mjere štednje

Grčki radnici u novom generalnom štrajku

grčka, prosvjed (1)
AFP/Pixsell
06.11.2012.
u 08:45

Grčka mora pristati na nove mjere štednje i smanjen proračun za sljedeću godinu ako želi dobiti novi "paket pomoći" međunarodnih kreditora i izbjeći bankrot.

U Grčkoj je sve spremno za 48-satni generalni štrajk u javnom i privatnom sektoru koji je potaknut predloženim novim valom mjera štednje.

U Ateni su planirani redoviti prosvjedni marševi koji su u prošlosti obično završavali žestokim sukobima s policijom. Sindikalna akcija poklapa se s raspravom u parlamentu o novim mjerama štednje koje bi sutra trebale biti izglasane, piše BBC.

Smanjenje mirovina, plaća i socijalne pomoći

Grčka mora pristati na nove mjere štednje i smanjen proračun za sljedeću godinu ako želi dobiti novi "paket pomoći" međunarodnih kreditora i izbjeći bankrot. U štrajku će biti radnici u javnom prijevozu, odvjetnici, kontrolori leta, taksisti, novinari i bolničko osoblje.

Socijalni bunt u Grčkoj ubrzano raste nakon što je predloženo već peto sniženje mirovina, povećanje dobi za odlazak u mirovinu te smanjenje plaća i socijalne pomoći. Grčki su ministri kazali da će ovim paketom do 2016. godine uštedjeti 13,5 milijardi eura.

Ni stranke vladajuće koalicije ne podupiru štednju

No čini se da ni vladajuća koalicija nije sigurna da treba usvojiti plan. Ljevičarska Demokratska stranka, manji partner u vladi, odbija prihvatiti plan, dok mu se protive i neki zastupnici iz socijalističkog Pasoka, druge po snazi stranke u vlasti.

Premijer Antonis Samaras pokušao je umiriti javnost izjavom da su ovo posljednja sniženja plaća i mirovina. – Obećali smo izbjeći izlazak države iz eurozone i to je ono što radimo. To nam je apsolutni prioritet jer, ako to ne uspijemo, sve će ostalo biti potpuno beznačajno – rekao je Samaras.

>>Trojka traži od Grčke da se odrekne dijela suvereniteta

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije