POLITIKA

HBŽ čeka na ustroj vlasti u HNŽ i SBŽ te poticaj Čovića i Ljubića

sbz
Zvonimir Čilić
12.08.2011.
u 13:02

Navodno je Skupština dala novi rok za HDZ-ova mandatara, dok pak mjesto premijera pripada HDZ-u 1990.

Krajem srpnja istekao je neformalni rok koji je čelništvo Skupštine Hercegbosanske županije postavilo kandidatu za mandatara za sastav nove Vlade Stipi Pelivanu iz HDZ-a BiH da osigura potrebnu dvotrećinsku skupštinsku većinu, što se u međuvremenu nije dogodilo.

Nije jasno

Naime, u Skupštini Hercegbosanske županije od 25 zastupnika je potrebno osigurati potporu njih 18 kako bi nova Vlada dobila potporu. Budući da je već istekao rok koji je postavljen Pelivanu, nagađa se da je tročlani kolegij ostavio novi neformalni rok do 17. kolovoza kako bi HDZ-ov kandidat pokušao dobiti potrebnu potporu skupštinske većine što bi predstavljalo izvjesno kršenje međustranačkoga dogovora između dva HDZ-a u BiH. No, takvu informaciju jučer nisu mogli potvrditi niti demantirati u vodstvu Skupštine. No, ako se pokaže istinita, onda će vodstvo dva HDZ-a, Dragan Čović i Božo Ljubić, trebati konačno pokazati više odlučnosti i s riječi prijeći na djela kako bi okončali ovu agoniju. 
Valja reći kako je uspostava vlasti u ovoj županiji ranije dogovorena između dvije vodeće hrvatske stranke, a što je nedavno potvrdio i sam predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Optimizam i realnost

- Kada završimo uspostavu vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj i Srednjobosanskoj županiji, odmah ćemo okončati i vlast u Hercegbosanskoj županiji i tu neće biti problema, rekao je Čović. No, ovaj optimizam, pa i iskrenost u odnosima stranaka, ne korespondira s odnosima između stranačkih organizacija upravo u Hercegbosanskoj županiji. Tamo ne postoji nikakva međusobna komunikacija, nego su i dalje dvije organizacije razapete između dva bloka. Zbog toga će i biti potreban dodatni poticaj kako bi se sporazum dvije stranke konačno oživotvorio u županiji koja je iznimno značajna s obzirom na pritisak platformaša, ali i strateško značenje ovoga prostora.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?