REAKCIJE

HDZ 1990 poziva na jedinstvo, hrvatske stranke sumnjičave

sestorka
VL FOTO
27.05.2010.
u 09:21

Jesu li Ljubićevo priopćenje ostale hrvatske stranke u BiH doživjele kao poziv za žurno političko otrježnjenje ili suptilni predizborni trik još nije jasno

“Kao politički predstavnik Hrvata u BiH želim pozvati svoje kolege i kolegice, političke predstavnike Hrvata: sjednimo i razgovarajmo. Za naš susret ne treba nitko znati dok se nešto ne dogovorimo. Pred nama su opći izbori, pred nama su promjene Ustava BiH, koje nemjerljivo više od promjena hrvatskog Ustava određuju sudbinu našeg naroda. Bez obzira na naše različite stavove oko dosadašnjih promjena Ustava BiH, bez obzira na različite reakcije oko promjena hrvatskog Ustava, vjerujem da nam je isto na srcu kada je sudbina našeg naroda u BiH u pitanju.

Poziva na jedinstvo

Ja sam otvoren za razgovor bez uvjetovanja, uz jamstvo čuvanja digniteta svake osobe i svake stranke, jer nam opći interes mora biti iznad svega”, stoji, između ostalog, u jučer objavljenom plaćenom oglasu - svojevrsnom političkom “Urbi et orbi” predsjednika HDZ-a 1990 dr. Bože Ljubića. Kad se analizira “devedesetkin” javni politički poziv na sveopće hrvatsko jedinstvo, vidljivo je da se po sadržaju, rečeničnoj strukturi pozorno radilo te da radikalno odudara od ranijih javnih istupa njezinih političkih čelnika. Objava svojevrsnog političkog manifesta, na čijoj su matrici trebale ili trebaju djelovati sve posvađane političke opcije Hrvata u BiH, stigla je u vrijeme kad se zahuktava predizborna kampanja, ali i promjene Ustava RH.

Stranke za razgovor, ali...

Jesu li Ljubićevo priopćenje ostale hrvatske stranke u BiH doživjele kao poziv za žurno političko otrježnjenje ili suptilni predizborni trik, provjerili smo kod njihovih čelnika. Potencirajući načelno svaki oblik razgovora i dogovaranja, iz HDZ-a BiH poručuju da poziv stiže u trenutku kad sve ankete pokazuju da će “nažalost, jedino HDZ BiH proći izborni prag i osvojiti najveći broj glasova Hrvata”. Kažu da će razgovarati samo oko njihova člana za Predsjedništvo BiH, na što su više puta ukazali. U HSP-u BiH jesu za razgovor o svim opcijama, kao i u HSS-NHI-ju, ali ih zanima zašto baš sad. U NSRzB-u kažu da su za razgovore, ali ne o članu u Predsjedništva, koji će izgubiti izbore, i smanjenju glasačkih mjesta Hrvatima u BiH. Iz HKDU-a jesu za sastanak, ali samo pod konstruktivnim uvjetima, bez javnog poziva na tajni sastanak.

Ključne riječi

Komentara 2

FA
faros
12:55 27.05.2010.

Dali je moralno da poziva na jedinstvo, onaj tko je napravio naveći razdor na hrvatskoj političkoj sceni u BiH? Ne priznavši poraz na 9. saboru HDZ-a BiH, kasnije pod izlikom travanjskog paketa(što nema veza sa istinom) gosp. Ljubić osniva novu stranku. Jedan dio \"političara\"( karijerista) je vidio u tome svoju šansu i priključilo se famoznom HDZ-u \'90 kako bi sačuvo svoj dosadašnji lagodan život. Što su to dosada u svojoj političkoj karijeri napravili Rudo Vidović, Slavica Josipović, Martin Raguž, Vinko Zorić i sl.? Ti isti, koji su sve u životu stekli zahvaljujući HDZ-u grade svoju kampanju pljuvajući po tom istom HDZ-u. Gdje će vam duša? Malo vam bilo crne zemlje! Iskreno se nadam da će nakon 10. mjeseca ovi poltroni zauvijek nestati s političke scene. Ovakve izjave vrijeđaju zdrav razum nas potencionalnih birača.

MI
mitar
15:26 27.05.2010.

Cuj pa zar privatna stranka milicajca jarnjaka ima pravo govoriti o hrvatskome narodu a u koaliciji je sa strankom koja ima na dusi hiljade ubijenih Hrvata.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?